Svijet

Rusija osudila zabranu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve: "Kijev namjerno uništava hrišćanstvo"

Autor Dragana Božić

Zabranom kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Ukrajina samo produbljuje podjele u ukrajinskom društvu i namjerno uništava vijekovima stare duhovne temelje, rekao je danas zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Genadij Askaldovič.

Izvor: Shutterstock

"Režim predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog ponovo je potvrdio svoju diktatorsku prirodu, spremnost da izda sve što je sveto, zloupotrijebi vjeru više miliona sunarodnika za sopstvene političke svrhe. Ovo je još jedna potvrda da režim u Kijevu namjerno uništava hrišćanstvo kao svjetsku religiju", naglasio je Askaldovič.

Prema njegovim riječima, Rusija snažno osuđuje ovu odluku ukrajinskog parlamenta i poziva sve odgovorne i organizacije za zaštitu ljudskih prava da se ujedine u protivljenju državnoj arbitraži prema kanonskom pravoslavlju u Ukrajini.

Poslanici Donjeg doma ukrajinskog parlamenta nešto ranije su glasali za odobravanje nacrta zakona kojim se zabranjuje rad vjerskim organizacijama povezanim sa Rusijom, uključujući Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. 

(Srna)