Svijet

Kuleba otišao: Ukrajina ima novog ministra inostranih poslova

Autor Željko Svitlica

Ukrajinski poslanici glasanjem su izabrali Andrija Sibihu za novog ministra spoljnih poslova, a izabrali su i dva nova zamjenika premijera.

Izvor: Shutterstock

Predsjednik Vladimir Zelenski izvršio je najveću rekonstrukciju Vlade od početka rata u februaru 2022. godine.

Sibiha /49/, iskusni diplomata koji nema istaknuti javni profil, preuzima Ministarstvo spoljnih poslova od Dmitra Kulebe, koji je posljednjih godina bio jedno od najpoznatijih javnih lica Ukrajine na Zapadu.

Ne očekuje se da će novo rukovodstvo Ministarstva spoljnih poslova značajno uticati na politiku.

Zelenski i njegova kancelarija preuzeli su vodeću ulogu u spoljnim poslovima tokom rata sa Rusijom.

Ukrajinski lider, koji ovog mjeseca putuje u SAD i nada se da će predstaviti "plan pobjede" predsjedniku DŽozefu Bajdenu, rekao je da je Ukrajini potrebna "nova energija" i da će ova jesen biti važna za Ukrajinu u ratu.

Parlament je ponovo imenovao Olhu Stefanišinu /38/ za potpredsjednika Vlade zaduženu za evropske integracije, a istovremeno joj je dodijelio i veći resor koji uključuje nadzor nad Ministarstvom pravde.

Stefanišina je u svom govoru pred poslanicima uoči svog imenovanja rekla da su potrebne "stotine i hiljade" zakonskih izmjena jer Ukrajina želi da postane članica EU.

Poslanici su potvrdili i imenovanje Aleksija Kulebe, bivšeg zamjenika šefa kabineta Zelenskog, za zamjenika premijera zaduženog za rekonstrukciju, regije i infrastrukturu.

(MONDO/SRNA)