Svijet

Zelenski: Ukrajina spremna da zamrzne rat u nekim područjima

Autor Dušan Volaš

Ukrajina bi mogla biti spremna da zamrzne neprijateljstva sa Rusijom na nekim dijelovima linije fronta, piše njemački list "Bild", pozivajući se na revidiranu strategiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: Profimedia/AFP/Mandel Ngan

List navodi da Zelenski planira da otputuje u SAD u narednim sedmicama i predstavi svoju revidiranu strategiju predsjedniku Džozefu Bajdenu, kao i kandidatu demokrata Kamali Heris i njenom republikanskom rivalu Donaldu Trampu.

Glavne tačke uključuju "zahtjev da se dozvoli raspoređivanje zapadnog oružja dugog dometa duboko u Rusiji, kao i spremnost Ukrajine da prihvati lokalne prekide vatre duž određenih dijelova fronta, a time i privremeno zamrzavanje situacija".

Ruski predsjednik Vladimir Putin jasno je rekao u julu da Moskva nije zainteresovana za primirje ili prekid vatre ili neku vrstu pauze koju bi kijevski režim mogao da iskoristi radi pregrupisanja, oporavka ili novog naoružavanja.

"Rusija je zainteresovana za kompletan i konačan kraj sukoba", rekao je tada Putin.

Prošlog mjeseca Zelenski je otkrio svoju namjeru da predstavi "plan pobjede" američkom predsjedniku.

On je sugerisao da plan vjerovatno uključuje traženje od SAD više sredstava i oružja, rekavši da će pobjeda zavisiti od toga da li će Vašington dati Kijevu ono što je u ovom planu, podsjeća "Raša tudej".

SRNA