Svijet

Wall Street Journal: Oko milion Ukrajinaca i Rusa poginulo u ratu, ali mnogo više ovih drugih

Autor Željko Svitlica

Otprilike milion Ukrajinaca i Rusa je ubijeno ratu, objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane izvore i procjene zapadnih obavještajnih službi. Podaci, što zvuči pomalo nevjerovatno, kažu da je poginulo mnogo više Rusa.

Izvor: Shutterstock

Kijev i Moskva su uglavnom izbjegavali da komentarišu gubitke koje su njihove snage pretrpjele tokom rata, koji traje dvije i po godine.

Povjerljiva ukrajinska procjena navodi da su gubici Kijeva 80.000 poginulih i 400.000 ranjenih vojnika, piše američki list.

Volodimir Zelenski predstavio je mnogo manji broj vojnih gubitaka u februaru – 31.000. Tom prilikom nije naveo bilans ranjenih.

Procjene zapadnih obavještajnih službi koje se pozivaju na Wall Street Journal navode da su ruski gubici iznosili do 200.000 mrtvih i 400.000 ranjenih.

To je blisko "procjenama Kijeva o žrtvama Moskve", koja je od 17. septembra više od 635.000 ubijenih i ranjenih.

Procjureli dokumenti Pentagona koje je Ekonomist objavio u julu sugerišu da bi ruski gubici mogli biti još ozbiljniji, a najviša procjena ide do 728.000 ubijenih, povređenih ili zarobljenih vojnika, prenio je "Kyiv Independent".

NAPOMENA: Ove podatke treba uzeti sa velikom rezervom jer se vrlo često objavljuju u propagandne svrhe

(MONDO)