Svijet

U eksplozijama voki-tokija poginulo 20 ljudi, otkriveno odakle potiču (FOTO)

Autor Željko Svitlica

Više od 20 ljudi je poginulo, a gotovo 3.000 povrijeđeno kao rezultat masovne detonacije pejdžera i drugih uređaja u različitim djelovima Libana.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Generalna direkcija za civilno vazduhoplovstvo u Libanu saopštila je da je zabranila unošenje bilo koje vrste voki-tokija i pejdžera u avione koji polijeću sa Međunarodnog aerodroma "Rafik Hariri" u Bejrutu.

U saopštenju se navodi da je zabrana na snazi do daljeg.

Japanska firma "Ikom" navodi da je prestala da proizvodi model voki-tokija koji je navodno korišćen u nedavnim eksplozijama u Libanu prje oko 10 godina.

"IC-V82 je ručni radio koji je proizveden i izvezen, uključujući i na Bliski istok, od 2004. do oktobra 2014. Ukinut je prije oko 10 godina i od tada nije isporučen iz naše kompanije", navodi kompanija u saopštenju.

Japanski proizvođač radio opreme navodi da istražuje činjenice u vezi sa izveštajima da su komunikacioni uređaji sa njihovim logotipom eksplodirali u Libanu.

Voki-toki uređaji koje je koristio Hezbolah detonirali su u širom juga Libana, nakon sličnih eksplozija pejdžera dan ranije.

Libanske vlasti okrivile su Izrael za eksplozije. 

Mađarske vlasti saopštile su da ne sarađuju sa privatnom kompanijom za koju se smatra da je proizvela pejdžere.

(Times of Israel)