Svijet

Zelenski otkrio nove detalje ukrajinskog "Plana pobjede", istovremeno tvrdi da je mir blizu

Autor Željko Svitlica

Vladimir Zelenski je izjavio se da njegov "Plan pobjede" koji će ove nedjelje predstaviti američkom predsjedniku Džou Bajdenu zahtjevati od saveznika da "pomognu u ojačavanju" ukrajinske vojske.

Izvor: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Istakao je da se plan ne odnosi na pregovore s Rusijom, već da je njegov cilj jačanje ukrajinske vojske.

On je za televiziju Ej-Bi-Si njuz rekao da je plan takođe usmjeren da se sukob uskoro završi, a ne da se odugovlači nekoliko godina.

"Mislim da smo bliže miru nego što mislimo. Samo moramo da budemo veoma jaki", rekao je on za ABC News.

Zelenski je rekao da će o detaljima svog plana razgovarati sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, jer, kako je naveo, postoje tačke koje zavise od odluke Vašingtona, dodajući da je plan osmišljen za brze odluke partnera, podsjeća ruska agencija.

Zelenski je ranije na Telegramu saopštio da je u potpunosti pripremljen "Plan pobjede" Ukrajine, izrađene su sve tačke, ključna mjesta i dopune. Ukazao je da plan, između ostalog, sadrži i "moćan paket prinude Rusije da okonča rat diplomatskim putem".

Bajden i potpredsjednica SAD Kamala Haris sastaće se sa Zelenskim u Vašingtonu 26. septembra.

Plan, čije detalje je Zelenski do sada javno izbjegavao da iznosi, jednim dijelom je objelodanio i šef kancelarije predsjednika Ukrajine Andrij Jermak, prenosi Gardijan.

"Poziv Ukrajine u NATO dio je plana pobjede", napisao je Jermak u Telegramu u utorak.

Jermak je rekao da plan Zelenskog "sadrži jasnu viziju koraka koji se moraju preduzeti da bi se obezbijedio pravedan i trajni mir", dodajući da sadrži i diplomatske i vojne termine.

On je rekao da Ukrajina mora imati taktičku prednost na bojnom polju kako bi Moskva zaustavila svoj rat.

Kijev Independent izveštava da će Ukrajina tražiti članstvo u NATO-u u roku od nekoliko mjeseci, a ne godina, iako Kijev to nije zvanično potvrdio.

Jermak je rekao da ukrajinske snage i dalje nemaju dovoljno resursa i tehnologije da proizvedu "sve što je potrebno". Ukrajina poziva svoje saveznike da povećaju i ubrzaju isporuku paketa vojne pomoći, uključujući dronove, sisteme velikog dometa i artiljerijske granate.

Jens Stoltenberg, odlazeći generalni sekretar NATO-a, rekao je da članstvo Ukrajine u NATO-u nije "pitanje da li, već kada".

(ABC News, Guardian, Kyiv Independent)