Svijet

Skupe im za održavanje: Evropska zemlja vraća Kini dvije pande

Autor Željko Svitlica

Finska će u novembru vratiti dvije džinovske pande u Kinu, ranije nego što je planirano, pošto zoološki vrt u kojem žive više ne može da priušti njihovo održavanje, rekao je Rojtersu predsjednik odbora zoološkog vrta Risto Sivonen.

Izvor: Shutterstock

Pande po imenu Lumi i Piri donijete su u Finsku u januaru 2018. godine, nekoliko mjeseci nakon što je kineski predsjednik Si Đinping posjetio nordijsku zemlju i potpisao zajednički sporazum o zaštiti životinja.

Prema sporazumu, životinje je trebalo da u Finskoj provedu 15 godina, ali umjesto toga pande će uskoro otići u jednomjesečni karantin prije nego što budu poslate nazad u Kinu, saopšteno je iz zoološkog vrta "Ahtari".

Sivonen je rekao da je privatni zoološki vrt uložio više od osam miliona evra u objekat u kojem žive pande i suočio se sa godišnjim troškovima od 1,5 miliona evra za njihovo održavanje, uključujući naknadu koja se plaća Kini.

Od svog osnivanja 1949. godine, Kina je slala pande u strane zoološke vrtove da bi ojačala trgovinske veze, učvrstila spoljne odnose i unaprijedila svoj međunarodni imidž.

Zoološki vrt se nadao da će pande privući posjetioce na ovu lokaciju u centralnoj Finskoj, ali je počeo da gomila dugove tokom pandemije, kada nije bilo putovanja.

Rastuća inflacija povećala je troškove, saopštio je zoološki vrt, a finska Vlada je 2023. godine odbacila molbe za državno finansiranje ovog projekta.

(SRNA/MONDO)