Svijet

Libanski ministar: Nasralah pristao na primirje prije nego što je ubijen

Autor Dušan Volaš

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah pristao je na privremeno primirje sa Izraelom samo nekoliko dana prije nego što je poginuo u napadu izraelske vojske na libansku prijestonicu Bejrut, izjavio je libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bou Habib.

Izvor: Marwan Naamani / Zuma Press / Profimedia

Prema riječima Habiba, Nasralah je bio saglasan sa zajedničkom izjavom predsjednika SAD Džozefa Bajdena i predsjednika Francuske Emanuela Makrona objavljenom 25. septembra, u kojoj se zahtijeva primirje Izraela i Libana.

"On se saglasio. Pristao je. Saglasili smo se u potpunosti. Liban je pristao na primirje, ali se konsultovao sa Hezbolahom. Predsjedavajući libanskog Parlamenta Nabih Beri konsultovao se sa Hezbolahom i obavijestili smo Amerikance i Francuze šta se desilo. Saglasio se i premijer Izraela Benjamin Netanjahu", rekao je Habib za Si-En-En i podvukao da su se sve strane saglasile sa zajedničkom izjavom Bajdena i Makrona.

Habib je dodao da se Liban oslanja na pomoć SAD, pošto Amerika igra veoma važnu ulogu u ovoj situaciji, te da se čini da Liban nema alternativu.

Nasralah je ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut 27. septembra.

SRNA

Tagovi