Svijet

Uragan Kirk ide ka Evropi, ove zemlje su prve na udaru

Autor Dušan Volaš

Tokom narednih nekoliko dana, Kirk će proći kroz ekstratropsku tranziciju i postati bivši uragan kada stigne na obale Evrope u utorak ili srijedu.

Izvor: AP/NOAA/EPA/Cristobal Herreraulashkevich/AP/Martha Asenciorhine

Uragan Kirk ide ka Evropi. Na svom vrhuncu snage u srednjem Atlantiku, Kirk je dostigao status kategorije 4 sa maksimalnom brzinom vjetra od 233.35 km/h. Dok se Kirk kreće na sjeveroistok ka Evropi, ostavljajući topla mora za sobom, očekuje se da će do ponedeljka biti spušten na kategoriju 1 uragana, navodi Gardijan.

Tokom narednih nekoliko dana, Kirk će proći kroz ekstratropsku tranziciju i postati bivši uragan kada stigne na obale Evrope u utorak ili srijedu. Iako postoje razlike u modelima u vezi sa tačnom putanjom ekstratropskog ciklona Kirk, predviđa se da će se kretati kroz Francusku, Belgiju, Holandiju, a zatim i sjevernu Njemačku, sa najjačim vjetrovima i najjačom kišom. Najjužniji dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva mogli bi iskusiti jake padavine ako uragan bude krenuo malo dalje na sjever.

U poređenju sa drugim kontinentima, Evropa nikada nije doživjela direktan udar uragana, iako su 2017. i 2019. Ofelija i Lorenco uspjeli da se jako približe kopnu, tako što su pogodili obale Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

Aktivnost uragana je i dalje jaka u Atlantiku, a uragan Lesli se takođe pomno prati. Lesli, koji se nalazi u srednjem Atlantiku, u subotu je unapređen u uragan kategorije 1, sa maksimalnim stalnim vjetrom koji je dostizao brzinu od 144.84 km/h na sat do nedjelje uveče. Ne predviđa se da će Lesli potrajati dugo i očekuje se da će do utorka ujutru biti vraćen na tropsku oluju, bez interakcije sa kopnom.

Tropski poremećaj u Meksičkom zalivu, nazvan Milton, nedavno je unaprijeđen u status tropske oluje, što je 13. tropska oluja do danas u Atlantiku ove sezone. Predviđa se da će Milton u narednim danima brzo jačati do statusa velikog uragana kako se kreće prema Floridi. Iako još uvijek postoji izvjesna neizvijesnost u vezi sa tačnom putanjom i intenzitetom sistema, mogući su štetni vjetrovi, jaka kiša i olujni talas opasan po život u delovima zapadne obale poluostrva Florida. Ovo će biti jedva nedjelju dana nakon što je uragan Helena izazvao značajan gubitak života i razaranja u brojnim državama.

U međuvremenu, u Južnoj Americi suša ostaje velika kriza za mnoge nakon meseci padavina ispod normalnog. To je dovelo do velikih požara u Brazilu prije samo nekoliko nedelja. Nivoi vode preko reke Amazon opadaju mjesecima, a nivoi dostižu najniži nivo od 120 godina u luci Manus, koja leži na pritoci rijeke Negro u severnom Brazilu, prema brazilskoj geološkoj službi. Vodostaj je ovde iznosio 12,66 metara, u poređenju sa prosjekom od 21 metar, i očekuje se da će nastaviti da opada nekoliko nedjelja.

Tagovi