Svijet

Poplave pogodile pustinju: Jezero suvo 50 godina napunjeno vodom (VIDEO, FOTO)

Autor Aleksandra Virijević

Na područje Sahare pala je količina kiše koja nije zabeležena decenijama i ostavila ogromne posljedice po stanovništvo.

Izvor: MICHAEL DANTAS / AFP / Profimedia

Obilne padavine koje su pogodine područje Sahare ostavile su za sobom plave lagune vode usred pješčanih dina, hraneći neke od njenih najsušnijih regiona, prenosi Asošijejted Pres. Tom prilikom na ovo sušno područje  pala je količina kiše koja nije zabilježena decenijama unazad.

Pustinja jugoistočnog Maroka je među najsušnijim mjestima na svijetu i rijetko se dešava da pred kraj ljeta padne ovolika količina kiše. 

Marokanska vlada je saopštila da su padavine tokom dva dana u septembru premašila godišnje prosjeke u nekoliko oblasti koje imaju manje od 250 milimetara (10 inča) godišnje, uključujući Tatu, jednu od najteže pogođenih oblasti. U Tagouniteu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabeleženo je više od 100 milimetara u periodu od 24 sata.

Oluje su ostavile nezapamćene slike vode koja šiklja kroz saharski pijesak usred zamkova i pustinjske flore. NASA sateliti su pokazali da voda "juri" da ispuni jezero Iriki, poznato korito jezera između Zagore i Tate koje je bilo suvo 50 godina.

"Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše za tako kratko vrijeme", rekao je Husin Juabeb iz Generalnog direktorata za meteorologiju Maroka. Takve kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropskom olujom, mogu promieniti tok vremena u regionu u narednim mjesecima i godinama jer vazduh zadržava više vlage, izazivajući više isparavanja i izazivajući više oluja, rekao je Juabeb.

Šest uzastopnih godina suše predstavljalo je izazov za veći dio Maroka, primoravajući poljoprivrednike da ostave polja pod ugarom, a gradove i sela da daju vodu.

Obilne padavine će vjerovatno pomoći da se ponovo napuni veliki sloj podzemne vode ispod pustinje koji se oslanja na snabdijevanje vodom u pustinjskim zajednicama. Pregrađeni rezervoari u regionu prijavili su da su se tokom septembra ponovo punili rekordnim stopama. Međutim, nejasno je koliko će septembarske kiše ići u pravcu ublažavanja suše.

Voda koja je šikljala kroz pijesak i oaze ostavila je više od 20 mrtvih u Maroku i Alžiru i oštetila žetvu poljoprivrednika, primoravši vladu da dodijeli sredstva za hitnu pomoć, uključujući i neka područja pogođena prošlogodišnjim zemljotresom .