Svijet

"Grad duhova" postao najopasnije mjesto na frontu: Ukrajina nema odgovor na rusku ofanzivu

Pokrovsk je trenutno mjesto gdje se vode najteže bitke na ukrajinskom frontu.

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik

Najkrvavije borbe mjesecima se vode u gradu Pokrovsku koji je odranije predstavljen u medijima kao "novi Bahmut" koji je pao u ruke ruske vojske tokom maja 2023. godine.

"Ovo je najopasniji dio fronta. Rusija snažno napada. Nismo uspjeli da stabilizujemo front. Svaki put kada se pomakne linija fronta, pomjerimo se i mi", rekao je Oleksandr, šef medicinske jedinice 25. brigade ukrajinske vojske.

Pokrovsk se nalazi na oko  60 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Donjecke oblasti. Vojni ljekari ispričali su da su i po 50 ranjenika u jednom danu zbrinjavali.

U odbrani ovog grada, Ukrajinci su pretrpjeli velike gubitke. Tu je živjelo oko 60.000 ljudi i često bi u ovom gradu odmarali vojnici koji su stigli sa prve linije fronta.

Sada se Pokrovsk vodi kao "grad duhova". Više od 3/4 stanovništva napustilo je grad u prethodnom periodu.

"U smjeru ka Pokrovsku ima najviše neprijateljskih napada", saopštio je Kijev prethodne nedjelje.

Jurij, komandant sanitetske jedinice, otkrio je da je ovo najkritičnija tačka na frontu. Kaže da nema dovoljno osoblja, ali se nekako snalaze.

"Ovdje je opasno. Teško je psihički i fizički. Svi smo umorni, ali se snalazimo", saopštio je Jurij.

Veći dio Pokrovska je duži vremenski period bez struje i vode. Mnogi vojnici i mještani gube nadu, neki smatraju da je borba za ovaj grad čak "uzaludna".

 "Rusija ima više ljudstva i naoružanja. Svoje ljude šalje na ratište kao da su topovsko meso. Umorni smo, mnogi su poginuli ili su ranjeni. Moramo da se borimo inače će posljedice biti katastrofalne", rekao je Vadim, ukrajinski artiljerac.

(MONDO)