Svijet

Gdje su avioni F-16 koje je Zapad isporučio Kijevu?

Autor mondo.rs

Ukrajina je izgubila najmanje jedan F-16 krajem avgusta, kada je poginuo pilot, potpukovnik Aleksij Mes, tokom odbijanja velikog ruskog vazdušnog i raketnog napada.

Izvor: Profimeda

Skoro dva mjeseca nakon dolaska prve serije zapadnih borbenih aviona u Ukrajinu, američki F-16 su ostali relativno neprimijetni, ali pružaju neophodnu podršku u oblasti protivvazdušne odbrane, navodi se u analizi "Njuzvika". Nedavni, nepotvrđeni izvještaji sugerišu da je ukrajinski F-16 oborio ruski borbeni avion Su-34, iako ova informacija još uvijek nije potpuno proverena.

Iako je dolazak oko 85 najavljenih F-16 aviona u Ukrajinu izazvao značajnu pažnju, o ovim borbenim letjelicama se malo čulo. Litvanski ministar spoljnih poslova, Gabrijelijus Landsbergis, objavio je krajem jula da su avioni stigli, a nekoliko dana kasnije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je potvrdio da su avioni u upotrebi. Ipak, Zelenski nije precizirao koliko je aviona isporučeno, ali se procjenjuje da ih je desetak stiglo u posljednjih nekoliko mjeseci.

Danska i Holandija su potvrdile isporuku prve serije F-16, a dodatni avioni iz ovih zemalja očekuju se u narednim mjesecima. Norveška i Belgija takođe su se obavezale da će isporučiti F-16, što će dodatno ojačati ukrajinsku vazdušnu moć.

Ukrajina je izgubila najmanje jedan F-16 krajem avgusta, kada je poginuo pilot, potpukovnik Aleksij Mes, tokom odbijanja velikog ruskog vazdušnog i raketnog napada. General Oleksandr Sirski, šef ukrajinske vojske, izvijestio je da je Mes oborio dve rakete i nastavio napad jureći treću koristeći oružje iz aviona.

Danska premijerka Mete Frederiksen izrazila je žaljenje zbog gubitka, naglašavajući da su se ovim avionima omogućili značajni doprinos ukrajinskoj odbrani. Iako se ovakvi incidenti rijetko priznaju, poznato je da F-16 djeluju protiv ruskih snaga. General Oto Ajkelšajm iz Holandije pohvalio je avione kao izuzetno korisne za operacije.

Iako trenutna ukrajinska flota F-16 nije velika i ne može u potpunosti da se takmiči s ruskim avionima, bivši ministar odbrane Andrij Zagorodnjuk ističe da je to tek početak.

Penzionisani maršal vazduhoplovstva Greg Bagvel ističe da je još uvek prerano davati konačne sudove o performansama aviona. Preporučio je oprezan pristup, s obzirom na to da su ukrajinski avioni na meti ruskih napada. Visoki ukrajinski komandant je u junu napomenuo da će neki F-16 biti bazirani van zemlje kako bi se izbjegli ruski napadi. Kremlj je potvrdio da su ruskim vojnicima ponuđene nagrade za obaranje F-16.

Pomoć u protivvazdušnoj odbrani

U posljednjim nedjeljama, ukrajinski F-16 su se uglavnom koristili za protivvazdušnu odbranu. Dejvid Džordan, viši predavač na Kings koledžu u Londonu, smatra da će F-16 dati "relativno nespektakularan, ali vrlo koristan doprinos operacijama", posebno u kontekstu protivvazdušne odbrane.

On smatra razumnim da Ukrajina koristi svoje F-16 za odbranu od bespilotnih letjelica i raketnih napada dok čeka dodatne isporuke i obučava svoje osoblje. To nije znak opreza, već pragmatičan pristup dok se povećava snaga ukrajinske flote.

Ukrajinska vojska se suočava s izazovima usled ruskih napada izvan dometa njihovih sistema protivvazdušne odbrane. Predsjednik Zelenski je naveo da je Rusija u jednom trenutku upotrebila više od 900 vazdušnih bombi protiv Ukrajine. F-16 bi mogli da se koriste za napad na ruske avione koji ih lansiraju.

Korisni u kasnijim fazama rata?

Džordan je primetio da Ukrajina trenutno koristi svoje sovjetske avione za ofanzivne operacije, dok F-16 ostaju u rezervi. Ove letjelice se čuvaju za kasnije faze sukoba kada bi zapadni avioni mogli preuzeti veći deo operacija.

Korišćenje F-16 u protivvazdušnoj odbrani smanjuje pritisak na ukrajinske zalihe sistema protivvazdušne odbrane, što je značajna prednost za Kijev. Iako F-16 možda ne predstavljaju prekretnicu, njihova upotreba se pokazuje kao dragocjena za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo. Džordan zaključuje da trenutni broj aviona možda neće odmah donijeti velike promjene, čak ni uz vođeno naoružanje, ali se mudro koriste, što ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo trenutno i čini.

(Njuzvik)