Svijet

Poplavljena Sahara: Pogledajte zadivljujući prizor koji se rijetko viđa (Video)

Autor Uroš Matejić

Sahara obično primi samo nekoliko centimetara kiše godišnje, a kasni ljetnji pljuskovi su veoma rijetki.

Izvor: Screenshot/Youtube/Guardian

Jedna od najsušnijih pustinja na svetu, Sahara, doživela je neviđene poplave nakon što su jake kiše pogodile jugoistočni Maroko. Ovo je prvi put u nekoliko decenija da je ovaj pustinjski region iskusio toliku količinu padavina, pretvarajući pješčane dine u pejzaž ispunjen jezerima.

Sahara obično primi samo nekoliko centimetara kiše godišnje, a kasni ljetnji pljuskovi su veoma rijetki. Međutim, početkom septembra sistem niskog pritiska prešao je sjeverozapadnu Saharu, donevši intenzivne kiše koje su trajale dva dana. Prema preliminarnim podacima NASA, u pojedinim dijelovima regiona palo je čak 20 centimetara kiše.

Sahara
Izvor: youtube/ Guardian News

U pustinjskom regionu Erahidija za samo dva dana palo je skoro osam centimetara kiše, što je više od četiri puta više od prosječnih padavina za cijeli septembar. "Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali toliko kiše za tako kratko vrijeme", rekao je Husin Juabeb iz Marokanske meteorološke agencije.

Dok je većina kiše palo na slabo naseljena udaljena područja, nešto je palo na marokanske gradove i sela, uzrokujući smrtonosne poplave prošlog mjeseca u kojima je poginulo više od deset ljudi, prenosi CNN. Neke od najdramatičnijih fotografija potiču iz pustinjskog grada Merzuge, gdje je rijetka poplava urezala nova jezera u pješčane dine. Kiša je takođe napunila jezera koja su inače suva, kao što je jedno u Nacionalnom parku Iriki, najvećem nacionalnom parku u Maroku. 

Inače, Sahara, koja je sa 9,4 miliona kvadratnih kilometara najveća vrela pustinja na svijetu, proteže se kroz desetak zemalja sjeverne, centralne i zapadne Afrike.

Tagovi