Svijet

Sadrži pet tačaka i tajni dodatak: Zelenski predstavio "plan pobjede"

Autor Dragana Božić

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski predstavio je u nacionalnom parlamentu svoj dugo očekivani "plan pobjede" i pozvao zemlju umornu od rata da ostane ujedinjena u nesigurnom trenutku uoči predsjedničkih izbora u SAD, koje su ključni saveznik Kijeva.

Izvor: Shutterstock

Zelenski je rekao poslanicima da njegov plan sadrži pet tačaka koje se oslanjaju na saveznike Ukrajine, uključujući bezuslovni poziv za pridruživanje NATO savezu i konkretnu podršku u naoružanju.

"Zajedno sa našim partnerima moramo da promijenimo okolnosti da bi se rat završio. Bez obzira na to šta želi /ruski predsjednik Vladimir/ Putin. Svi moramo da promijenimo okolnosti tako da Rusija bude prinuđena na mir", naglasio je Zelenski u obraćanju poslanicima i najvišim zvaničnicima.

U trećoj tački je ukazao na potrebu da Ukrajina stekne kapacitet nenuklearnog zastrašivanja, za koji Zelenski tvrdi da bi "bio dovoljan da uništi rusku vojnu moć".

On je naveo da postoji tajni dodatak ovoj tački, ali da ne može da ga otkrije.

Plan predviđa ulogu Zapada u odbrani ukrajinskih prirodnih mineralnih resursa od ruskih napada, kao i obećanja za obnovu zemlje poslije rata.

"Postigli smo i postižemo rezultate u bitkama zahvaljujući našem jedinstvu. Zato vas molim da ne gubite jedinstvo", dodao je Zelenski.

Govor Zelenskog u parlamentu su pratili njegovi najviši vojni, obavještajni i politički predstavnici, kao i poslanici, od kojih su pojedini povremeno ustajali i aplaudirali.

U Kremlju je rečeno da je prerano da se detaljno komentariše plan Zelenskog, ali da Kijev treba da se "probudi" i shvati uzaludnost politike koju vodi. 

(Srna)