Svijet

"Nećemo stati dok ne uspostavimo palestinsku državu": Oglasio se Hamas nakon ubistva njihovog vođe

Autor Dragana Božić

Hamas se prvi put oglasio nakon ubistva vođe Jahje Sinvara.

Izvor: Ahmad Hasaballah / Zuma Press / Profimedia

Nakon ubistva vođe Hamasa, Jahju Sinvara, prvi put su se oglasili ove palestinske militantne organziacije. Vodeći politički lider Hamasa, Halil al Haja, u petak je potvrdio smrt vođe grupe, Jahje Sinvara, prenosi Al Džazira.

Haja dodaje da zarobljenici koji se nalaze u Gazi neće biti vraćeni dok Izrael ne prestane sa napadima na Gazu i ne povuče svoje snage iz opkoljenog područja.

Govoreći u televizijskom obraćanju Halil Haja je govorio o "sjećanju na palog mučenika, Jahju Sinvara". Opisao ga je kao "postojanog, hrabrog i neustrašivog", pa istakao da je Sinvar "žrtvovao svoj život za našu slobodu".

"Preminuo je hrabro, s uzdignutom glavom, držeći svoju pušku, pucajući do posljednjeg daha, do posljednjeg trenutka svog života. On je čitav svoj život živio kao sveti borac. Od najranijih dana bio je angažovan u svojoj borbi kao borac otpora. Odupirao se iza izraelskih rešetaka, a nakon oslobađanja u razmjeni, nastavio je svoju borbu i posvećenost toj stvari", navodi Haja, prenosi Al Džazira.

Haja je dodao da će smrt vođe Hamasa i lidera koji su ga prethodili "samo povećati snagu i otpornost našeg pokreta".

Izvor: Iranian Leader Press Office / AFP / Profimedia

"Zarobljenici pod okupacijom neće biti oslobođeni dok agresija na Gazu ne prestane, dok ne dođe do potpunog povlačenja iz Gaze, i dok naši zatvorenici ne budu pušteni iz zatvora," rekao je Haja i dodao:

"Hamas će nastaviti sve do uspostavljanja palestinske države na cijeloj palestinskoj teritoriji sa Jerusalimom kao njenom glavnim gradom".

(Mondo)

.

Tagovi