Svijet

Prijete da će paralisati cijelu zapadnu Evropu: Jedna grupa evropskih privrednika je ljuta - evo šta su im zahtjevi

Novi talas protesta poljoprivrednika dio je šireg, kontinuiranog pokreta koji ne zahvata samo Francusku, već i druge zemlje EU, gde se poljoprivrednici suočavaju sa sličnim izazovima.

Poljoprivrednici protestvuju u Francuskoj
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Francuski poljoprivrednici juče su ponovno izašli na ulice Tuluza, izražavajući nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, vladinog neuspjeha u rješavanju ključnih problema sa kojima se suočavaju. Najnoviji talas demonstracija nadovezuje se na niz protesta koji su počeli ranije ove godine, a vrhunac su doživjeli u januaru.

Jučerašnjim su željeli da upozore na ranije pritužbe, kada su optužili vladu za kršenje obećanja u vezi sa subvencijama za gorivo, podršku u prilagođavanju klimatskim promjenama i naknade za izbijanje bolesti stoke, izveštava Watchers News, prenosi Agroklub.

Kako navode, nemiri koji su započeli prije skoro godinu dana u istom gradu podstaknuti su rastućim troškovima, nestabilnošću tržišta i ekološkim regulacijama. Osim toga, zahtevaju naknadu za bolesti stoke i olakšanje od povećanja poreza na dizel.

Novi talas demonstracija

Ovaj novi talas dio je šireg, kontinuiranog pokreta koji ne zahvata samo Francusku, već i druge zemlje EU, gdje se poljoprivrednici suočavaju sa sličnim izazovima. Još je prošle godine sve krenulo od Njemačke, a onda su krajem februara mnogi traktorima došli do Brisela.

Jérôme Bayle, vodeća figura pokreta na jugozapadu Francuske, upozorio je da bi, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, već sledećeg mjeseca moglo doći do "paralize" zapadne Evrope.

Nemiri bi se mogli proširiti na Španiju, Njemačku i Italiju, uz poremećaje na granicama i blokade ključnih trgovačkih ruta, poput Pirineja. Španski vozači kamiona takođe bi ih mogli podržati, što bi moglo dodatno otežati saobraćaj.

Odgovor Evropske komisije

Nakon pet mjeseci pregovora, poljoprivrednici nestrpljivo iščekuju odgovor Evropske komisije i pripremaju se za novi krug početkom novembra. Spremni su da nastave da se se bune ako ne budu zadovoljni ishodom.

U januaru 2024. protesti francuskih farmera eskalirali su u nasilne sukobe sa policijom, posebno u Parizu. Do nasilja je došlo kada su traktorima blokirali ključne saobraćajnice i tržnicu Rungis, na šta je interventna policija reagovala kako bi spriječila dalje poremećaje i što je dovelo do fizičkih obračuna.

Situacija se dodatno pogoršala na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Parizu, kada su probili obezbjeđenje i suočili se sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, a zahtevali su njegovu ostavku i protivili se zelenim politikama EU.

(EUpravo zato/Agroklub)