Svijet

Tužba protiv Makrona zbog isključenja izraelskih firmi sa vojno-pomorskog sajma

Autor Nikolina Damjanić

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je naredio svom ministarstvu da pokrene pravni postupak protiv francuskog predsjednika Emanuela Makrona nakon što je Pariz zabranio izraelskim firmama da učestvuju na predstojećem vojno-pomorskom sajmu.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Uvođenje zabrane izraelskim firmama najnoviji je incident u nizu podstaknut neslaganjem Makronove administracije sa postupcima Izraela u ratovima u Gazi i Libanu.

"Juronaval", organizator događaja koji traje od 4. do 7. novembra u Parizu, saopštio je prošle sedmice da ga je Vlada Francuske obavijestila da izraelskim delegacijama nije dozvoljeno da izlažu na štandovima ili da prikazuju opremu, ali da mogu da prisustvuju sajmu. Odluka je uticala na sedam firmi, navodi se u saopštenju.

"Naložio sam Ministarstvu spoljnih poslova da preduzme pravne i diplomatske mjere protiv francuskog predsjednika povodom odluke da spriječi izraelske kompanije da izlože svoje proizvode na sajmu `Juronaval` u Parizu sljedećeg mjeseca", saopštio je Kac na mreži "Iks".

Kac je dodao da su bojkot izraelskih kompanija ili nametanje neprihvatljivih uslova "nedemokratske mjere koje nisu prihvatljive među prijateljskim zemljama", te je pozvao Makrona da ih ukine.

(Srna/MONDO)