Svijet

Građani ne glasaju direktno za Trampa i Kamalu: Kako funkcioniše američki izborni sistem?

Autor Željko Svitlica

Američki predsjednički izbori održavaju se u utorak 5. novembra. Američki izborni sistem je dosta drugačiji od našeg. Građani ne glasaju direktno za kandidate već za elektore. Evo kratkog pojašnjenja ovog izbornog sistema.

Izvor: Shutterstock

Predsjednik SAD DŽozef Bajden iskoristio je mogućnost ranijeg glasanja na predsjedničkim izborima i glasao u Vilmingtonu, u saveznoj američkoj državi Delaver, emitovala je američka televizija. Bajden je ranije danas posjetio biračko mjesto u Vilmingtonu, gdje je čekao u redu za glasanje, prenijela je RIA Novosti.

Izbori u SAD biće održani u utorak, 5. novembra. Bajden je ranije odustao od kandidature, a kandidat Demokratske stranke će umjesto njega biti Kamala Heris. Kandidat Republikanske stranke je Donald Tramp. Mogućnost ranijeg glasanja do sada iskoristilo 43,3 miliona Amerikanaca.

Način glasanja u Americi uvijek izaziva znatiželju u Evropi. Evo kratkog pojašnjenja ovog izbornog sistema.

Kako glasaju Amerikanci?

Svake četiri godine, prvog utorka nakon prvog ponedjeljka u novembru, američki građani izlaze na birališta da glasaju za predsjednika i potpredsjednika. Iako građani glasaju za svoje preferirane kandidate, oni zapravo biraju elektore, koji će potom glasati za te kandidate u Elektorskom kolegijumu.

Ko su elektori i šta je elektorski kolegijum

Svaka savezna država ima određen broj elektora, proporcionalno broju njenih predstavnika u Kongresu (dva senatora + broj članova Predstavničkog doma). Ukupno ima 538 elektorskih glasova. Elektori su obično odabrani stranački aktivisti ili ugledne osobe iz stranke koja je pobijedila u toj državi.

Kako se računaju glasovi u saveznim državama

Kandidat koji osvoji najviše glasova u pojedinačnoj državi obično osvaja sve elektorske glasove te države (s izuzecima kao što su Nebraska i Mejn, gdje se elektorski glasovi dijele proporcionalno).

Ovo znači da kandidat može osvojiti elektorske glasove u većini država čak i ako ne pobijedi u ukupnom broju glasova na nacionalnom nivou.

Ko je pobjednik?

Kandidat mora osvojiti najmanje 270 od 538 elektorskih glasova da bi pobijedio na izborima. Ako nijedan kandidat ne osvoji većinu, Predstavnički dom Kongresa bira predsjednika među trojicom kandidata s najviše elektorskih glasova, dok Senat bira potpredsjednika među dvojicom kandidata s najviše elektorskih glasova.

Kada se proglašava pobjednik

Elektori se sastaju u svojim glavnim gradovima u decembru nakon izbora kako bi formalno glasali za predsjednika i potpredsjednika. Ti glasovi se potom šalju u Kongres, koji se sastaje u januaru kako bi službeno prebrojali glasove i proglasili pobjednike.

(MONDO)