Slovačka otvara vrata konzumaciji mesa mrkog medvjeda (zaštićene vrste u EU) što izaziva burne reakcije.
Meso mrkog medveda, koji je u Evropskoj uniji zaštićena vrsta, uskoro bi moglo da se nađe na jelovniku u Slovačkoj, nakon što je populistička vlada odobrila plan prodaje mesa odstrijeljenih jedinki.
Vlada je prošlog mjeseca dala zeleno svjetlo za odstrel oko četvrtine ukupne populacije mrkih medvjeda u zemlji, oko 1.300 jedinki, nakon nekoliko smrtonosnih napada na ljude.
Ova odluka naišla je na žestoke kritike zaštitara prirode i opozicionih političara, uključujući i poslanike Evropskog parlamenta. Svjetska unija za zaštitu prirode mrkog medvjeda vodi kao "gotovo ugroženu" vrstu u EU.
Ipak, slovačka vlada ne odustaje od sprovođenja plana. Ove nedelje najavila je da će meso medvjeda koji budu odstreljeni biti ponuđeno građanima kako bi se izbjeglo bacanje mesa.
Već od sljedeće sedmice, organizacije pod okriljem Ministarstva zaštite životne sredine moći će da ponude meso medvjeda na prodaju, uz uslov da se poštuju svi zakonski i higijenski propisi.
Državni sekretar Filip Kufa izjavio je da je bilo besmisleno da se do sada meso medvjeda šalje direktno u kafilerije.
"Svaki medvjed koji ispunjava određene uslove biće pušten u promet za ishranu ljudi. Zašto? Zato što je meso medvjeda jestivo", rekao je Kufa.
Politička tema
Medvjedi su postali politička tema u Slovačkoj zbog sve češćih kontakata sa ljudima, uključujući i smrtonosne napade. Po broju napada, Slovačka je druga u Evropi, odmah iza Rumunije, koja ima oko 13.000 mrkih medvjeda.
Od 2000. do 2020. godine zabilježena su 54 napada medvjeda u Slovačkoj, a posljednjih godina prosječan broj napada porastao je na deset godišnje.
U aprilu ove godine, jedan muškarac je stradao nakon što ga je napao medvjed dok je šetao šumom u centralnoj Slovačkoj.
Ubrzo nakon toga, premijer Robert Fico najavio je masovni odstrel i izjavio:
"Ne možemo živjeti u zemlji gdje se ljudi plaše da uđu u šumu".
Prema njegovim riječima, vlada planira da odstrijeli do 350 medveda što je gotovo koliko i cjelokupna populacija te vrste u Španiji. Vlada smatra da su napadi posljedica prekomjerne populacije medvjeda.
Prevencija prvo, pa tek odstrel
S druge strane, ekološke organizacije i opozicija upozoravaju da bi fokus trebalo da bude na prevenciji, a ne na odstrelu.
Evropski poslanik i ekolog Mihael Vježik iz opozicione partije Progresivna Slovačka, rekao je prošlog mjeseca za BBC da je vladin plan "apsurdan" i da dosadašnji odstrel "bez presedana" nije smanjio broj napada.
Vježik je istakao da hiljade susreta ljudi i medvjeda svake godine prođu bez incidenata i izrazio nadu da će Evropska komisija reagovati.
Miroslava Abelova iz Greenpeace-a Slovačka ocijenila je plan kao "potpuno neodgovoran" i optužila vladu da ignoriše zakone o zaštiti prirode i preporuke naučne zajednice.
Mrki medvjedi su strogo zaštićeni direktivama Evropske unije, i mogu se ubijati samo u izuzetnim slučajevima, na primjer kada predstavljaju neposrednu opasnost po bezbjednost ljudi i kada ne postoje druge alternative.
Rijetko gdje se jede meso medvjeda
Meso medvjeda rijetko se konzumira u Evropi, i smatra se delikatesom samo u pojedinim dielovima Istočne Evrope i nordijskih zemalja. U većini država članica EU, zbog stroge regulative i zaštitnog statusa vrste, medvjeđe meso se teško može naći u restoranima ili prodavnicama. Kada je dostupno, obično potiče iz kontrolisanog odstrela ili dozvoljenog lova.
Zdravstvene vlasti upozoravaju da konzumacija mesa medvjeda nosi rizik od trihineloze, to jeste parazitske bolesti opasne po ljude. Evropski propisi zahtijevaju obavezno testiranje svakog primjerka mesa na prisustvo larvi Trichinella prije nego što se dozvoli njegova prodaja. Američki Centar za kontrolu bolesti preporučuje da se meso kuva na unutrašnjoj temperaturi od najmanje 70 stepeni Celzijusa kako bi se paraziti uništili.
Zamrzavanje, sušenje ili dimljenje mesa ne garantuje njegovu bezbjednost.
(EUpravo zato)