Svijet

Bivši lider Katalonije se predao Belgijancima, ali neće u Španiju

Izvor MONDO/Agencije

Bivši lider Katalonije Karls Puđdemon, koji je bio u bjekstvu u Belgiji, predao belgijskim vlastima, nakon što je Španija objavila za njim novu potjernicu za hapšenje poslije presude izrečene za njegovih 12 stranačkih kolega.

Puđdemon se, zajedno sa advokatima, dobrovoljno jutros pojavio pred belgijskim vlastima, poslije čega je saopšteno da on odbija potjernici i protivi se svom izručenju u Španiju.

Karls Puđdemon je sa određenim brojem saradnika pobjegao u Belgiju u oktobru 2017. godine, pošto su dobili poziv za suđenje zbog secesionističkih težnji i održavanja referenduma o nezavisnosti koji je španska vlada proglasila nezakonitim.

Zbog presude Vrhovnog suda u Madridu, koji je bivše katalonske političare i aktiviste na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine, u Barseloni su se dogodili nasilni protesti.

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova radi organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.