Svijet

Makron: BiH tempirana bomba zbog džihadista

Autor mondo.rs

Francuski predsjednik Emanuel Makron ocijenio je da je Bosna i Hercegovina "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku". Zbog Makronove izjave Komšić pozvao ambasadora Francuske na razgovor

U opsežnom intervjuu za londonski Ekonomist, francuski predsjednik je ocijenio da se BiH suočava s problemom džihadista povratnika.

"Uvjeren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Takođe nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta", rekao je on.

"Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region (Zapadnog Balkana), prvo pitanje nisu ni Sjeverna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista", dodao je Makron.

Kako prenosi portal Klix.ba, Makron je kao treći problem naveo potrebu izmjena i procedura primanja novih članova EU prije početka pregovora.

"Ako to uspijemo da regulišemo narednih mjeseci, biću spreman da ponovo počnemo pregovore - pod uslovom da i oni učine dodatne napore. Ne želim nijednog novog člana dok ne reformišemo samu Evropsku uniju", istakao je francuski predsjednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, poručio je da se "polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom".

Zbog Makronove izjave Komšić zove na razgovor ambasadora Francuske

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pozvaće sutra na razgovor ambasadora Francuske u BiH Gijoma Rusona.

Kako podsjećaju iz Komšićevog kabineta, Makron je kazao da je BiH tempirana bomba zbog povratka ratnika ID-a.