Svijet

Samo za najhrabrije: Blatiš vlast na Facebook-u, dobiješ 11 godina zatvora

Autor mondo.rs

Sud u Vijetnamu osudio je danas jednog nastavnika muzike na 11 godina zatvora zbog serije postova na Facebook-u koji su, prema tvrdnjama vlasti, bili protiv države.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ngujen Nang Tinh (43) je optužen da je "proizvodio i širio anti-državne informacije i materijale", na jednodnevnom suđenju u provinciji Nghe An, rekao je njegov advokat i dodao da će on provesti pet godina u kućnom pritvoru nakon izdržavanja zatvorske kazne.

Prema rečima advokata, Tinh je odbacio optužbe rekavši da sporni Fejsbuk nalog nije njegov.

 "Tužilaštvo nije odustalo od tvrdnje da su korisnik Facebook-a po imenu Ngujen Nang Tinh i moj klijent ista osoba", dodao je advokat.

Tinh je, prema saopštenju policije, uhapšen u maju nakon što je otkriveno da piše i deli anti-državne postove na Facebook-u prenosi Rojters.

Prošlog meseca, pedesetčetvorogodišnji arhitekta je osuđen na 12 meseci zatvora zbog optužbi da je delio anti-vladine postove na Facebook-u.

Ta društvena mreža se široko koristi u Vijetnamu, kako za elektronsku trgovinu, tako i za izražavanje neslaganja sa vlašću.

U januaru, Hanoj je optužio Facebook-u da krši zakon tako što dozvoljava korisnicima da postavljaju anti-državne komentare.

Ta društvena mreža je u maju saopštila da je povećala broj sadržaja kojima je smanjila pristup iz Vijatnama za više od 500 odsto u drugoj polovini 2018. godine.