Svijet

Haos na granici: Grci suzavcem na migrante, turskih graničara nema nigde!

Autori mondo.rs Tanjug

Grčka granična policija upotrebila je danas suzavac na granici sa Tuskom kako bi odvratila oko 500 izbeglica i migranata koji pokušavaju da uđu u Grčku i EU pošto je Ankara oslabila kontrolu toka migranata.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

Turski granični policajci "su nestali od jutros", kaže gradonačelnik pograničnog grada Orestijada Vasilis Mavridis i dodaje da je grupa migranata pokušala da pređe granicu preko prelaza Kastanijes, prenosi Katimerini.

Ovo je prvi put da je jedna tako velika grupa migranata i izbeglica pokušala masovno da pređe reku Maricu, što Grci smatraju direktnom posledicom najave turske vlade da više neće sprečavati migrante koji žele da dođu do Evropske unije.

"Oni neće ući u zemlju. Oni su ilegalni migranti, nećemo im dozvoliti da uđu", kazao je ranije vladin zvaničnik za Rojters.

Pogranični izvori rekli su za Katimerini da su u toj oblasti pojačane patrole i da je duž obale reke Marice podignuta bodljikava žica kako bi se osiguralo da "svaki centimetar" granice bude zaštićen.

Grčke vlasti uputile su u ovu oblast i dodatne policijske snage, a prelaz Kastanijes je zatvoren, kažu izvori.

migranti
Izvor: YouTube/RT

Takođe, obalska straža je pojačala patrole kod luke Aleksandropolisa.

Grupe migranata u Turskoj uputile su se danas ka granicama s Grčkom i Bugarskom nakon što je visoki turski zvaničnik rekao da Ankara više neće poštovati sporazum o EU iz 2016. i zaustavljati izbeglice na putu za Evropu.

migranti
Izvor: YouTube/ Balık Adam

Izvori iz grčke vlade saopštili su da je ta zemlja pooštrila kontrolu morskih i kopnenih granica sa Turskom nakon sinoćnjeg razvoja događaja u regionu Idlib, što je grčki premijer Kiriakos Micotakis juče najavio.

Micotakis je rekao da je to mera potrebna da bi sprečili da koronavirus stigne do ostrva u Egeju, gde hiljade migranata živi u jako lošim uslovima dok čekaju da se procesuiraju njihovi zahtevi za azil.

Turska, u kojoj se već nalazi oko 3,7 miliona sirijskih izbeglica, ponovila je da ne može prihvatiti više ljudi.

Prema sporazumu iz 2016. godine, Evropska unija je obezbedila milijarde evra pomoći u zamenu za pristanak Ankare da zaustavi priliv migranata u Evropu.