Svijet

Tramp ukida sankcije Venecueli

Autori mondo.rs Tanjug

Zvaničnici SAD tvrde da je Trampova administracija spremna da ukine sankcije Venecueli u slučaju formiranja privremene vlade koju bi činili saveznici predsednika Nikolasa Madura i opozicionog lidera Huana Gvaida, prenosi AP.

Izvor: Tanjug/AP/Alex Brandon

Ovaj plan, koji se poklapa sa Gvaidovim predlogom za formiranje hitne vlade u uslovima epidemije a radi pribavljanja inostrane pomoći, predstaviće danas državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Prema pisanom predlogu plana koji je dat na uvid AP-u, "Demokratski okvir za Venecuelu" zahtevao bi od Madura i Gvaida da moć predaju petočlanom državnom savetu do održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora krajem 2020. godine.

SAD se već mesecima oslanjaju na ekonomski i diplomatski pritisak kako bi razbile vojnu podršku Maduru, a prošle nedelje optužile su predsednika i njegove saveznike za trgovinu drogom i pranje novca.

Gvaido, kojeg SAD i još skoro 60 drugih zemalja smatra zakonitim predsednikom Venecuele, pozvao je na formiranje hitne vlade u subotu.

On smatra da bi na taj način bilo moguće pribaviti inostrane pozajmice u iznosi od 1,2 milijardi dolara za borbu protiv korona virusa koje Madura zbog svoje reputacije i nedavnih optužbi SAD nije u stanju da obezbedi.