Svijet

Evropska komisija sutra usvaja plan koordinisanog ukidanja vanrednih mera

Autor mondo.rs

Evropska komisija najavila je da će sutra predstaviti smernice za koordinisano i postepeno ukidanje mera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja COVID19.

EU, evropska komisija, zastava
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Jorisvo

Evropska komisija najavila je da će sutra predstaviti smernice za koordinisano i postepeno ukidanje mera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja COVID19.

U Briselu kažu da je neophodno da se u trenutku kada neke od zemlja članica najavljuju nacionalne ”izlazne strategije” osigura da se postepeno ukidanje mera, kao što su zabrana kretanja i socijalno distanciranje, sprovede koorinisano i dosledno na nivou EU.

"Sutra će Evropska komisija usvojiti smernice i predstaviti svoju viziju kako bi zemlje članice trebalo da se usaglase kako bi u trenutku kada za to dođe vreme primenile korake za ukidanje mera uvedenih zbog pandemije", kaže portparol Komisije Erik Mamer.

"Razumemo da se njihove strategije zasnivaju na postepenoj primeni koraka za ukidanje uvedenih mera što je važan element koji će i Komisija naglasiti u svom predlogu", navodi Mamer.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je ukazala na potrebu uspostavljanja evropske "izlazne strategije", koja bi predložila kada i kako ukinuti mere uvedene u cilju zaštite građna od COVID19.

Ona je kazala da takvi koraci moraju biti zasnovani na mišljenju naučnika i eksperata kako ne bi poništili sve što je do sada postignuto u borbi protiv pandemije COVID19.