Svijet

Merkel najavila ublažavanje mera, posle par dana: Nemci ih vraćaju nazad

Autor mondo.rs

Lokalne vlasti u Nemačkoj vraćaju nazad restriktivne mere nakon što se ponovo povećala infekcija korona virusom, i to samo par dana nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel počela da ublažava iste.

Izvor: Guliver/Getty Images/yuriz

Nemačka ima 16 lendera (saveznih pokrajina), koje imaju moć da ublaže restrikcije, ali i koje su se usaglasile da će vratiti mere karantina ako novih slučajeva bude 50 na 100.000 stanovnika, piše Daily Mail. 

Regionalna vlada u Severnoj Rajni-Vestfaliji, najmnogoljudnijoj nemačkoj saveznoj državi, zabeležila je porast infekcije korona virusom nakon što je 150 od 1.200 zaposlenih testirano pozitivno u jednoj klanici u Koesfeldu. 

Vlada te nemačke pokrajine je odložila ponovno otvaranje restorana, turističkih lokacija, fitnes centara i većih prodavnica, koje su bile predviđene da se otvore 11. maja

Dok otvaranje škola i vrtića ostaje planirano kao i do sada, prenosi Daily Mail. 

Ministar zdravlja te nemačke pokrajine Karl Jozef Lauman je rekao da je broj infekcija u toj klanici podigao broj zaraženih na 100.000 stanovnika sa 50 na 61. 

On je zatvorio tu klanicu privremeno i rekao zaposlenima da će sve državne kompanije za preradu mesa biti testirane. 

Jedna druga klanica u severnoj nemačkoj pokrajini Šlezvig-Holštajn takođe beleži porast zaposlenih koji su pozitivni na krona virus, podižući time broj inficiranih na preko 50 na 100.000 stanovnika. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u sredu najavila ublažavanje mera uvedenih da bi se zaustavilo širenje epidemije korona virusa. 

Ona je tom prilikom rekla kako je Nemačka pobedila "prvu fazu pandemije" zato što je bio usporen procenat inficiranja i niska stopa smrtnosti. 

Nemačka je do sada registrovala 169.430 slučajeva korona virusa i 7.392 preminulih