Kina optužuje Indiju

Nakon tuče vojnika šipkama i kamenjem, Peking: Ne držimo zarobljenike!

Autor Aleksandar Nastevski

Kina je saopštila da ne drži zarobljene indijske vojnike u izolovanom pograničnom regionu na Himalajima oko kojeg se dvije zemlje spore od 1962. godine!

Izvor: YouTube/screenshot/Education Zone

To tvrdi predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi AP. 

"Prema mojim saznanjima, kineska armija ne drži više ni jednog zarobljenog indijskog vojnika", rekao je juče predstavnik kineskog ministarstva.

AP navodi da indijski zvaničnici negiraju da kineska armija drži zarobljene pripadnike vojske Indije.

Ipak, Kina i dalje optužuje Indiju za nedavni oružani incident u spornom planinskom pograničnom pojasu tokom kojeg je poginulo 20 pripadnika indijske vojske.

"Jasno je šta je ispravno, a šta pogrešno. Odgovornost za incident snosi isključivo Indija", izjavio je predstavnik kineskog ministarstva, a prenosi AP.

Okršaj se dogodio visoko u planinama Himalaja gdje se Indija i Kina spore oko državne granice.

Iako o samom incidentu nema mnogo podataka, dan kasnije su počeli da izlaze na vidjelo neki detalji o okršaju u Galvanskoj dolini.

Naime, iako je i ranije ove godine, kao i 2017., između dvije vojske na granici dolazilo do fizičkog sukoba, posljednji put su razmijenile vatru prije 45 godina.

Okršaj je izbio u ponedjeljak uveče na planinskoj klisuri, gdje je indijska vojna patrola iznenada naletjela na kineske vojnike.

U okršaju koji je izbio kineski vojnici gurnuli su pukovnika koji je zapovijedao indijskom vojnom patrolom s litice u rijeku.

Tada su obje strane pozvale pojačanje i došlo je do masovne tučnjave.

Oko 600 vojnika borilo se gotovo cijelu noć, oko šest sati, na strmom, grubom planinskom terenu.

Tagovi