Svijet

SZO prekida ispitivanje efikasnosti hidroksihlorokina

Autor VOA

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je prihvatila preporuku Međunarodnog upravljačkog odbora za studiju Solidarnost o prekidu ispitivanja hidroksihlorokina i lopinavir/ritonavir lijekova u cilju pronalaženja terapije za COVID-19.

A health official prepares to take samples for a coronavirus test from a journalist in Bucharest, Romania, Friday, March 13, 2020 after it was confirmed that a senator who attended several meetings in the building tested positive for the infection. The caretaker prime minister of Romania, Ludovic Orban, said in a press conference at the parliament, the government, including all ministers, as well as the leadership of the ruling National Liberal Party and all its senators, are going into quarantine after one of the governing party's senators, who took part in high-level meetings, who confirmed to be infected with the coronavirus. (AP Photo/George Calin)
Izvor: Tanjug/ George Calin

Privremeni rezultati ispitivanjapokazuju da hidroksihlorokin i lopinavir / ritonavir malo ili nimalo smanjuju smrtnost hospitalizovanih bolesnika s COVID-19 u poređenju s postojećom standardom njegom. Odluka je stigla nakon prezentovanja dokaza na Samitu WHO o COVID-19 istraživanjima i inovacijama koji se održao 1. i 2. jula.

Solidarnost (SOLIDARITY) je skup studija koje je uspostavila WHO-a kako bi se pronašao efikasan tretman COVID-19 za hospitalizirane pacijente te pružili čvrsti i kvalitetni dokazi o efikasnosti supstanci koje su se smatrale potencijalnim lijekovima.

Hidroksihlorokin spada u antimalarike i antireumatike, ali je ujedino to bila i supstanca o kojoj se najviše pričalo vezano za terapiju COVID-19 te ujedino i ona koja je izazvala najviše kontroverzi. WHO je već jednom prekinula ovo istraživanje, pa ga ponovo pokrenula, ali sada je odluka konačna.

Lopinavir / ritonavir, koji se među ostalim prodaje pod robnom markom Kaletra, lijek je za liječenje i prevenciju SIDA/ AIDS-a. Od samog početka epidemije i njenog globalnog širenja, ova kombinacija lijekova se pokazala nedovoljno efikasnom, ali je studija Solidarnost to još jednom pokazala.

Ova se odluka odnosi samo na provođenje studije Solidarnost na hospitalizovanim pacijentima i ne utiče na moguću procjenu u drugim studijama hidroksiklorokina ili lopinavir / ritonavira kod nehospitalizovanih bolesnika ili kao prevencije COVID-19.

Rezultati studije Solidarnost se sada pripremaju za objavljivanje u recenziranoj stručnoj publikaciji.