Italijani "bijesni" na NATO

Vijest dana u Italiji: Smrt još jednog oficira od osiromašenog uranijuma

Autor agencije/MONDO

Nekadašnji oficir italijanske vojske Marko Diana, umro je u pedesetoj godini života, a njegova rana smrt došla je na prve stranice dnevnih novina jer je podlegao raku limfnog sistema, bolesti koja se dovodi u vezu sa osiromašenim uranijumom i vojnom službom.

Izvor: Printscreen

Kako pišu italijanski listovi Marko Diana služio je u vojnim misijama u Somaliji i na Kosovu, nakon povratka kući se razboleo, a kao težak bolesnik godinama je vodio bitku sa vojnim vlastima i administracijom koji ne priznaju da su maligna oboljenja posljedica vojne službe u oblastima zagađenim osiromašenom uranijumom.

Ovakve slučajeve u Italiji zovu "balkanski sindrom". Prvi oboljeli pojavili su se 2001. godine nakon što su se kući vratili vojnici koji su bili u misijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Devedesetih godina Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo su bombardovani od strane NATO-a municijom koja je sadržavala osiromašeni uranijum.

Prema podacima organizacije "Vojna opservatorija" u Italiji je od devedesetih do danas oboljelo od raznih kancerogenih oboljenja 7.500 vojnika koji su učestvovali u vojnim misijama u ratnim zonama, a dosad 366 je preminulo.

Država, to jest vojne vlasti, ne priznaju generalno da su maligne bolesti vojnika posljedica njihovog službenog boravka u područjima zagađenim osiromašenim uranijumom, pa se svaki oboljeli mora sam boriti i tužiti vojne vlasti da bi, prvo, bolest bila priznata kao posljedica vojne službe i drugo, da bi dobili odgovarajuću odštetu i posebnu penziju.

Do sada je 119 nekadašnjih vojnika, oboljelih od malignih oboljenja, tužilo i dobilo odštetu od ministarstva odbrane.

Preminuli oficir Marko Diana je jos 2013. godine objavio na svojoj Fejsbuk stranici da je morao da proda kuću da bi mogao nastaviti liječenje.

Tagovi