Reakcije i obrazloženje

Mujkić dobio jednu od do sada najvećih kazni: Roditelji i tužilaštvo nezadovoljni, odbrana će tek analizirati

Autor Brankica Spasenić

Nakon današnje presude Nisvetu Mujkiću (26) na šest i po godina zatvora za izazivanje saobraćajne nesreće u oktobru prošle godine u kojoj je poginula 13-godišnja Vanja R. iz Prnjavora, uslijedile su brojne reakcije.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Pored toga, izrečena mu je i mjera bezbjednosti zabrane upravljanja vozilom na osam godina.

Mujkić je osuđen na najveću kaznu za ovu vrstu krivičnih djela koju je ikada izrekao sud u Banjaluci, a koje su maksimalno bile oko četiri godine, te na jednu od najvećih kazni do sada izrečenih u Republici Srpskoj.

Međutim, za roditelje nastradale djevojčice i tužilaštvo, to nije utjeha, a očekivali su mnogo strožiju sankciju. Kao što smo ranije pisali, tužilaštvo je tražilo 15 godina, a majka žrtve Ljiljana R. danas je izjavila da je ona očekivala oko 13 godina robije za Mujkića.

- Samo mogu reći da sam jako nezadovoljna- kazala je okružni javni tužilac Željka Fabić.

Roditelji su sa suzama stajali ispred banjalučkog suda.

- Ima li meni života? Sa mojim djetetom smo umrli i mi, porodica. Takvi ubijaju našu djecu. Šta meni znači što je on u sudnici pustio suzu - kazala je Ljiljana R., a u kritikama na visinu kazne pridružili su se i brojni Prnjavorčani koji su danas došli pred banjalučki sud.

Odbrana ocjenjuje da je presuda, s obzirom na komentare u javnosti koji su pratili ovaj slučaj, “donekle očekivana”, a naknadno će odlučiti o eventualnoj žalbi.

- Čekamo da nam se dostavi pismeni otpravak presude kako bih mogao sa svojim klijentom da je analiziram, te u skladu sa tim odlučim o daljim koracima - kazao je Mujkićev branilac, advokat Aleksandar Jokić.

 Predsjednik sudskog vijeća koje je donijelo odluku, sudija Branimir Jukić, obrazložio je razloge ovakve presude, te podvukao da se u ovoj optužnici nije radilo o djelu protiv života i tijela, nego o krivičnom djelu iz bezbjednosti saobraćaja.

On je istakao da je za ovu vrstu krivičnih djela propisana kazna zatvora od tri do 15 godina, kao i da u ovom slučaju nije postojao direktan, nego “eventualni umišljaj”.

Istakao je da je optuženi učinio više inkriminišućih radnji - vozio pod uticajem alkohola u stanju teškog pijanstva, vozio preko 65 km/h iznad dozvoljene brzine, te da se usljed prebzre vožnje auto zanijelo , prešlo na trotoar i udarilo u djevojčicu koja je stajala na trotoaru.

- Ovaj pješak ničim nije doprinio ovoj saobraćajnoj nesreći. Curica je samo stajala na trotoaru - dodao je Jukić.

Od olakšavajućih okolnosti izdvojio je priznanje krivice, te izraženo kajanje, koje sud “smatra stvarnim”.

Sudija Jukić je podvukao da je djelo učinjeno iz nehata.

- Da nije tako, onda bismo sudili za drugo krivično djelo, za ubistvo - kazao je Jukić.

On je istakao i da se optuženom produžava pritvor do pravosnažnosti presude.

- Vidljivo je da je javnost bila značajno uznemirena kada se ovaj događaj desio, a po izjavi oca oštećene, on tvrdi da i danas vlada nesmanjeno interesovanje i ogorčenje. To se vidi i po interesu medija za ovaj slučaj i današnjem dolasku građana pred sud - zaključio je Jukić.