Crna hronika

Sudija u Istočnom Sarajevu optužen da je kćerki omogućio kupovinu stana za trećinu vrijednosti

Autor Brankica Spasenić

Republičko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dragana Borovčanina, sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, zbog krivičnog djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci.

Borovčanin je optužen da je 7. avgusta 2020. godine, postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku, omogućio svojoj kćerki da kupi jednosoban stan za jednu trećinu tržišne vrijednosti.

Možda će vas zanimati

Time je prekršio Zakon o izvršnom postupku.

"Zakon propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici ) izvršenik i njegov supružnik niti lice koje po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja", stoji navodi se u optužnici.

Navedeno je i da je sudija optužen za donošenje nezakonite odluke o prodaji i dosudi navedene nepokretnosti na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, iz čega proizilazi jasna namjera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da, stan koji je procijenjen na 55.145 KM, kupi za 18.381 KM.

Tagovi