Na osnovu dokumentacije

Republičko tužilaštvo analiziralo dokumente: Za liječenje korišten i tehnički kiseonik

Autor Željko Svitlica

Iz Republičkog javnog tužilaštva RS danas je stiglo saopštenje u kojem se između ostalog navodi kako je utvrđeno da je "veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata" u UKC RS, ali da je slučaj u nadležnosti Okružnog javnog tužilaštva.

Izvor: Envato

Republičko javno tužilaštvo (RJT) se oglasilo, navodi se, povodom napisa u medijima koji se odnose na zloupotrebe prilikom nabavke tehničkog kiseonika za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), a u saopštenju navode da na osnovu dokumentacije u koju su imali uvid, ne postoje dokazi o udruživanju radi kriminala ili zloupotrebi položaja, ali da postoje o korištenju tehničkog kiseonika u medicinske svrhe.

"Iz dokumentacije pribavljene od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine utvrđeno je da je TGT a.d. Laktaši tokom 2020. i 2021. godine, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske isporučio određene količine medicinskog kiseonika, a da za to nije imao dozvolu agencije za promet lijekovima – medicinskim kiseonikom na veliko, da se bavio i jednim dijelom proizvodnog procesa gasa - kiseonika, iako takođe nije imao dozvolu za proizvodnju lijekova izdatu od nadležne Agencije. Utvrđeno je i da je veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata", saopšteno je iz RJT.

Navodi se da su zaključci izvedeni na osnovu dokumentacije koja im je dostavljena od strane Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci iz krivične prijave koju je podnio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković protiv Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Vlade Đajića, direktora UKC i Stanislava Čađe, direktora Akcionarskog društva ''Tehnogas'' - TGT iz Laktaša, a zbog postojanja osnova sumnje da su ova lica počinila više krivičnih djela, od kojih i krivična djela "Udruživanje radi vršenja krivičnih djela", "Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" i "Nesavjestan rad u službi" za koja djela je nadležno Republičko javno tužilaštvo.

Tužilaštvo je izuzelo kompletnu tendersku dokumentaciju u vezi sa nabavkom medicinskih i tehničkih gasova za potrebe UKC RS, na osnovu koje je utvrđeno da je u oktobru 2020. godine raspisan otvoreni međunarodni postupak za javnu nabavku medicinskih i tehničkih gasova za potrebe UKC, da se kao jedini ponuđač prijavila firma TGT a.d. Laktaši sa kojom je zaključen Ugovor o kupoprodaji medicinskih i tehničkih gasova, ukupne vrijednosti 2.085.849,09 KM, te da je gas isporučivan prema cijeni određenoj predmetnim ugovorom.

Izvor: Mondo - Ivana Šimundža

"Na osnovu analize pribavljene dokumentacije utvrđeno je da ne postoje dokazi da su prijavljena lica (Šeranić, Đajić i Čađo) djelovali kao grupa ili organizovana kriminalna grupa, niti dokazi da je pribavljena imovinska korist ili drugom nanesena šteta ili teža povreda prava drugog, jer je postupak nabavke medicinskih i tehničkih gasova proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, a plaćanje isporučenih količina kiseonika vršeno je po cijenama određenim ugovorom", kažu u Republičkom tužilaštvu.

Međutim, nastavljaju, u odnosu na drugi dio krivične prijave koji se odnosi na krivična djela protiv zdravlja ljudi, protiv pravnog saobraćaja i protiv privrede i platnog prometa, odnosno upotrebu tehničkog kiseonika radi liječenja pacijenata i klasifikovanje ovog gasa kao medicinskog lijeka te njegovog uticaja na zdravlje pacijenata i štetnost za zdravlje ljudi, nadležno je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, zbog čega je cjelokupan spis dostavljen ovom tužilaštvu na nadležno dalje postupanje.

Afera "Kiseonik"

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prije nekoliko mjeseci je u javnost iznio tvrdnje da firma "TGT Tehnogas" iz Laktaša nema dozvolu za promet lijekova, odnosno medicinskog kiseonika, koji se koristi kao lijek. Tada je podnio prijavu tužilaštvu tvrdeći da se u UKC RS isporučuje kiseonik koji nije prošao kontrole, a da je posao povjeren firmi koja ima dozvolu za uvoz tehničkog, ali ne i medicinskog kiseonika.

Nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila TGT-u proizvodnju i promet ovog proizvoda, uz objašnjenje da firma nema dozvolu za ove djelatnosti, u UKC RS stizao je kiseonik koji je isporučivala kompanija "Messer".

U UKC RS i Vladi RS tvrde da je kiseonik ispravan za medicinsko liječenje, a predočili su i dokaze i rezultate laboratorijskog testiranja.