Crna hronika

Policija podnijela izvještaj za ratni zločin u Konjicu: Muškarac osumnjičen za silovanje Srpkinja u logoru Čelebić

Autor Dragana Božić

Pripadnici Policijske uprave Trebinje dokumentovali su i Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu podnijeli izvještaj protiv muškarca E.L, koji je osumnjičen za ratni zločin nad srpskim civilima u Konjicu.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

On je osumnjičen da je u junu 1992. godine na području opštine Konjic prekršio pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, oružanog sukoba ili okupacije, saopšteno je iz Policijske uprave Trebinje.

Srna nezvanično saznaje da je osumnjičeni kao stražar u logoru Čelebić u Konjicu silovao jednu punoljetnu i jednu maloljetnu Srpkinju, uz prijetnju vatrenim oružjem i upotrebu fizičke snage.

Srpski civili (muškarci, žene i djeca), zatvoreni prethodno u Bradini, odvedeni su 1. juna 1992. godine u logor u Čelebiće kod Konjica koji su držali pripadnici snaga lojalnih muslimanskom ratnom lideru Aliji Izetbegoviću.

Logor Čelebići bio je sabirni logor u kojem su mučeni i ubijani Srbi sa područja opštine Konjic i okoline. Međunarodni Crveni krst registrovao je više od 400 lica koja su na razne načine stradala u ovom logoru. 

(Srna)