• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podignuta optužnica zbog zločina u Briševu kod Prijedora

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv petorice visokih komandanata Vojske Republike Srpske zbog ratnog zločina u Briševu kod Prijedora 1992. godine.

 AA-20230405-30767848-30767839-SUD_BIH_NOVALIC_SOLAK_I_HODZIC_PROGLASENI_KRIVIMA_I_OSUDENI_NA_ZATVORSKE_KAZNE.jpg Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

U optužnici se navodi da su Veljko Brajić, Slobodan Taranjc, Ranko Kaurin, Branko Dženopoljac i Draško Topić krajem jula 1992. godine učestvovali u oružanom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta u blizini Prijedora, koje je nastanjeno, uglavnom, civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

U napadu je u samo nekoliko sati ubijena 61 žrtva, među kojima najmlađi dječak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, kao i jedna maloljetna žrtva bošnjačke nacionalnosti. Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dodaje se da su prilikom napada počinjena silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba, uglavnom, muškaraca, odvedeno je u prijedorske logore.

Nekoliko žrtava preminulo je tokom transporta, a u logoru Omarska ubijena su najmanje tri zavorenika dovezena iz Briševa.

"Prilikom napada uništavani su i zapaljeni verski i civilni objekti, a preživelo civilno stanovništvo iz naselja Briševo i drugih susednih naselja proterano je i prislino preseljeno sa tog područja, njih oko 350 civila", ističe se u saopštenju.

Tijela većeg broja žrtava su pronađena, ekshumirana i identifikovana tokom 1997, 1998. i 2001. godine.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 143 svjedoka, od čega će pet svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, dva veštaka, kao i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba. Oko 30.000 osoba nesrpske nacionalnosti prošlo je i kroz prijedorske logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Za zločine u Prijedoru, prema informacijama udruženja žrtava, dosad je doneseno oko 50 pravosnažnih presuda i izrečene kazne od oko 800 godina zatvora.

U Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri, nakon što je njihov predmet iz Haškog tribunala prebačen na Sud BiH, navodi RSE.

(FoNet)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE