Crna hronika

Počelo suđenje Prnjavorčaninu optuženom za smrt porodice Jovanović

Autor Brankica Spasenić

Tužilac: “Isključiva je krivica optuženog”. Odbrana: “Nije se tako desilo”

Izvor: Mondo/Slaven Petković

U Okružnom sudu Banjaluka danas je počelo suđenje Bobanu Đekiću (27) iz Prnjavora optuženom za tešku saobraćajnu nesreću koja se dogodila u avgustu prošle godine, a u kojoj su poginula četiri člana porodice Jovanović iz Srbije.

U nesreći su stradali Aleksandar Jovanović (19), Dejan Jovanović (23), S.J. (7) svi iz Mačvanske Mitrovice, te Vidosava Jovanović (49) iz mjesta Klenak, Ruma.

Dok tužilac tvrdi da je za katastrofalne posljedice kriv isključivo optuženi, odbrana najavljuje da će dokazati da se nesreća nije dogodila onako kako je opisano u optužnici.

Prema navodima iz optužnice do saobraćajne nesreće je došlo 27. avgusta 2023. godine oko 20.30 časova u mjestu Donji Štrpci u Prnjavoru.

Đekić je upravljao autom marke „volkswagen passat” i kretao se iz pravca Dervente ka Prnjavoru brzinom od oko 142 km/h na dionici gdje je dozvoljeno 80 km/h i u stanju srednjeg pijanstva sa oko 1,7 promila alkohola.

U blizinu raskrsnice sa lokalnim putem Štrpci – Glogovac, ispred njega se u istom pravcu i istom saobraćajnom trakom, sa namjerom da skrene na autobusko stajalište, kretalo vozilo „peugeot 206“, a koje nije imalo uključenu svjetlosnu signalizaciju.

Automobil je pješke gurao Aleksandar Jovanović i nije imao svjetloodbojni prsluk, na mjestu vozača bio je Dejan Jovanović čija vrata su bila otvorena, a na zadnjem sjedištu su se nalazile Vidosava Jovanović i dijete S. J.

“Bez kočenja je prednjim desnim dijelom svog vozila udario pješaka i gotovo istovremeno vozilom udario u zadnji lijevi dio „peugeot-a“, navodi se u optužnici.

Aleksandar Jovanović je na mjestu poginuo, Dejan Jovanović je ispao iz vozila i usljed teških povreda preminuo je narednog dana, dok su Vidosava Jovanović i dijete ostali zaglavljeni u „peugeot-u”. Žena je preminula u kolima hitne pomoći, a dijete tokom transporta iz Doma zdravlja Prnjavor u Univerzitetsko-klinički centar RS u Banjaluci.

Okružni javni tužilac Bojan Topić nakon čitanja optužnice je izjavio da su tokom istrage prikupljeni brojni dokazi, saslušani svjedoci i rađena vještačenja.

Smatra da je optuženi “grubo prekršio saobraćajne propise”.

“Isključiva je krivica optuženog. Nastupile su katastrofalne posljedice. Stradala je porodica”, istakao je tužilac.

Branilac optuženog, advokatica Jasminka Jovišević, ocijenila je da će odbrana dokazima pobiti kako činjenične navode optužnice tako i dokaze tužilaštva.

“Saobraćajna nesreća se ipak nije dogodila na način kako je opisano u optužnici”, dodala je Jovišević.

Karakteristično je da nema očevidaca ove nesreće, ali je danas u sudu svjedočilo troje svjedoka koji su neposredno prije nesreće prolazili ovim dijelom puta i vidjeli vozilo koje se usporeno kretalo neosvijetljenim putem i nije imalo nikakvu svjetlosnu signalizaciju.

(MONDO/B.S.)