Crna hronika

Ispituju okolnosti tragedije i eventualnu odgovornost: Tužilaštvo HNK formiralo predmet o kamenolomu u Donjoj Jablanici

Autor Dušan Volaš

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) formiralo je predmet koji se odnosi na kamenolom u Donjoj Jablanici.

Izvor: FUCZ/Facebook

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštilo je da je formiralo predmet u okviru kojeg će biti ispitane okolnosti tragedije na području opština Jablanica i Konjic i eventualna odgovornost, naročito u odnosu na poslovanje kamenoloma na tom području, saopšteno je iz Tužilaštva.

U saopštenju je navedeno da pripadnici MUP-a HNK, pod nadzorom Tužilaštva, provjeraju navode i informacije radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima se dogodila ova tragedija, s posebnim akcentom na eventualnu odgovornost i ulogu ljudskog faktora, "naročito u odnosu na poslovanje i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na nastradalom području".

"S tim ciljem naložena su određena vještačenja, te pribavljanje određene poslovne dokumentacije", istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da su tužioci Područnog tužilaštva u Konjicu - Tužilaštva HNK odmah po dojavi o strašnoj tragediji na području Jablanice i Konjica izašli na lice mjesta, te zajedno sa pripadnicima kantonalnog MUP-a i Policijske uprave Konjic, odnosno policijskih stanica Konjic i Jablanica, preduzeli i preduzimaju sve potrebne radnje iz svoje nadležnosti.

"Iz tih razloga, u Tužilaštvu je formiran predmet, te imenovan tim tužilaca za rad na ovom slučaju", navedeno je u saopštenju.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama, 16 ljudi smrtno je stradalo u poplavama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, 15 je iz Jablanice, a jedna osoba je iz Konjica, prenosi Srna.

U Konjicu se i dalje traga za četiri prijavljene nestale osobe, a u Jablanici za njih petoro, čiji su nestanak prijavili rodbina, prijatelji i komšije.