Crna hronika

Maratonski proces: Službenici RUGIPP-a RS pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe na štetu Banjaluke

Autor Brankica Spasenić

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je oslobodio šefove i službenike u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko - pravne poslove RS (RUGIPP) optužbi za zluopotrebe kojima je nanesena šteta Gradu Banjaluka.

Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Odbijena je žalba republičkog javnog tužioca i potvrđena presuda Okružnog suda Banjaluka”, potvrđeno nam je.

Vijeće Okružnog suda Banjaluka je u ponovljenom postupku u oktobru 2023. godine oslobodilo optužene, dok je prethodno Vrhovni sud RS 2022. godine ukino prvostepenu oslobađajuću presudu iz 2020. godine i postupak vratio na novo suđenje.

Krivice su oslobođeni Aleksandar Deurić, pomoćnik direktora, Dragan Grulović šef Odjeljenja u RUGIPP-u, te više stručne saradnice za pravne poslove u navedenoj instituciji, Doris Kremenović i Željka Milinković.

Deurić je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, Grulovića da je počinio dva krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo trgovina uticajem, Kremenović da je počinila dva krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju i Milinković da je počinila krivično djelo trgovina uticajem.

Optužnica ih je teretila da su raznim malverzavijama i zloupotrebama položaja oštetili Grad Banjaluka za oko 7,43 miliona maraka.

Optužnica je teretila Deurića, Grulovića i Kremenović da su u periodu od 2015. do 2017. godine iskoristili službeni položaj i prekoračili ovlaštenja, te nezakonito omogućili da firma "Naš Dom" a.d. Banjaluka stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćim objektom u Grčkoj ulici u Banjaluci čime su im pribavili 2,18 miliona KM.

Grulović i Kremenović su bili optuženi da su nezakonito omogućili da firma "Građa" stekne pravo vlasništva na parcelom od 33.000 kvadrata čime je Banjaluka oštećena za 5,25 milina KM.

Grulovića i Milinković treća tačka optužnice teretila je za trgovinu uticajem, odnosno da su dogovarali obustavu istrage u predmetu "Varnica Marija" koju je vodilo banjalučko Okružno javno tužilaštvo. U optužnici se navodilo da je Milinković bila u “dobrim odnosima” sa jednim tužiocem, a Grulović je trebao dogovoriti detalje oko isplate novca kako banjalučko tužilaštvo pomenuti predmet ne bi proslijedilo Republičkom javnom tužilaštvu, već obustavilo istragu.

(MONDO)