• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog Zakona o nepokretnoj imovini: Direktor Geodetske uprave Republike Srpske na crnoj listi SAD

Autor Nikolina Damjanić

Američki Stejt Department danas je donio odluku kojom je na crnu listu stavio Dragana Stankovića, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIPP) zbog navodnog "ometanja ili prijetnje implementaciji Dejtona".

 Dragan Stanković na crnoj listi SAD Izvor: RUGIP

U obrazloženju odluke američka administracija navodi da je Stanković kao vršilac dužnosti direktora, a kasnije i direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske vodio agenciju odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini te da je navodno direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Dejtonski mirovni sporazum.

Ističu da se Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, koji uključuje današnji Ustav BiH i koji nastavlja biti osnova za strukturu vlasti u BiH, država sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske.

U Vašingtonu smatraju da je Zakonom o imovini RS izvršena "uzurpacija državne vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine koju je nametnula Kancelarija visokog predstavnika".

"U svojim javnim izjavama o zakonima o imovini, koje su podudarne sa izjavama predsjednika RS pod sankcijama SAD-a Milorada Dodika i drugih lidera RS, Stanković je tvrdio da država nema ovlasti nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS. Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je imovinski zakon, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti sa Ustavom BiH, koji je u cjelosti priložen kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma", smatraju u Stejd departmentu.

Zbog toga tvrde da je Stanković danas imenovan kao odgovoran ili saučesnik u "opstrukcijama sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić zvani "Osmica" danas je takođe stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

(Kliks/Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hmm

Izgleda pošteno, nema šta...

Juventa sport

@Hmm Mali Buda

MONDO REPORTAŽE