• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci stavili "Osmicu" na CRNU LISTU: Optužuju ga da je prisluškivao komunikacije u korist SDA

Autor Nikolina Damjanić

Bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić zvani "Osmica" danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

 Mehmedagić na crnoj listi SAD Izvor: Srna

Ova informacija je danas i zvanično objavljena na stranici američkog Ministarstva finansija i trezora.

"U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, državljanin BiH Osman “Osmica” Mehmedagić zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telekom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je takođe dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Republike Srpske", tvrdi američko ministarstvo u izvještaju.

Osim toga, Mehmedagić je od strane SAD optužen da je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da podstakne kandidate iz “Osmorke”, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. Navodno postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

Kancelarija za kontrolu strane imovine - Office of Foreign Assets Control (OFAC) stavila je Mehmedagića na listu sankcija zbog navodnog saučesništva u korupciji u vezi sa Zapadnim Balkanom, te ga sumnjiče da je direktno ili indirektno uključen u korupciju, "uključujući korupciju u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjim ili bivšim vladinim službenikom na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu".

Sumnjiče ga za stvari kao što su "pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili za podmićivanje".

(Kliks/Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE