Crna hronika

Sud obezbijedio novac za 3D rekonstrukciju ubistva Slaviše Krunića: Vozilo i svi dokazi se vraćaju na mjesto zločina

Autor Brankica Spasenić

Okružni sud Banjaluka obezbijedio je novac i našao ko će raditi 3D rekonstrukciju zločina počinjenog u aprilu 2019. godine kada je u Glamočanima kod Laktaraša ubijen banjalučki preduzetnik Slaviša Krunić, vlasnik zaštitarske agencije "Sector security".

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Kobne noći ubijen je i njegov tjelohranitelj Žarko Pavlović, a ranjen vozač Goran Ilić. U razmjeni vatre poginuo je i jedan od napadača Željko Kovačević.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić je precizirao da još nije izdata naredba za 3D rekonstrukciju jer se nisu stekli svi neophodni uslovi, te je prije toga nužno uraditi još dva vještačenja za koje je izdata naredba – vještačenje balističke struke i po vještaku geometru. Nakon što se to završi, vozilo džip "tojota" u kojem su izrešetani Krunić i Pavlović biće vraćeno na lice mjesta, kao i svi drugi dokazi koji su tu nađeni, a očekuje se da nalaz 3D rekonstrukcije, nakon što bude urađena, stigne za oko mjesec dana.

U Okružnom sudu Banjaluka u toku je ponovljeno suđenje optuženima Benediju Đukanoviću, bivšem radniku Krunićeve agencije Rodoljubu Gajiću i Emiliu Baldi.

Vrhovni sud RS im je u januaru ove godine ukinuo prvostepene presude kojima je Đukanović bio osuđen na 40 godina zatvora, Gajić na 20 godina, dok je Baldo oslobođen krivice zbog nedostatka dokaza.

Današnji glavni pretres u sudu nije održan jer se, zbog štrajka advokata u RS koji traje od 1. avgusta, u sudnici nisu pojavili branioci po službenoj dužnosti sve trojice optuženih.

Novo ročište je zakazano za 6. novembar, jer se, kako je najavljeno, očekuje da Skupština Advokatske komore RS na sjednici 1. novembra donese odluku o prekidu štrajka.

Prvooptuženi Đukanović, koji je doveden iz pritvora, danas je upitao sudsko vijeće – "šta ako ne prođe štrajk?".

Izvor: mondo.ba

"Vidjećemo šta će biti. Znam da se nestrpljivi…", kazao je sudija Jukić, te istakno da nije do njih i da sud sve vrijeme radi.

"Ma nisam. Čekam pet i po godina, može još pet", odgovorio je Đukanović, kojeg je interesovalo i zašto se rade tolika vještačenja u njegovom slučaju.

Sudija Jukić mu je pojasnio da se vještačenja rade upravo po prigovorima odbrane i u vezi su sa njihovim tvrdnjama.

Podsjećamo, Branilac Đukanovića, advokatica Tatjana Vasić, je na žalbenom ročištu u Vrhovnom sudu RS u decembru 2023. godine, iznijela vrlo kontoverzne tvrdnje.

Podsjetila je na izjavu jedinog preživjelog iz džipa, vozača Gorana Ilića, da je sve vrijeme pucano sa desne strane vozila i dodala da su nađene čaure sa lijeve strane, a pokazala je i fotografije džipa u kojem su se nalazili, kao i slike sa obdukcije Krunića.

"Nemoguće je da je pucano sa desne strane. Povrede mozga su sa lijeve, a ostaci mozga su nađeni sa desne… Na Slavišu Krunića je pucano unutar vozila. Prema njemu je išla cijev i on se pomjerao na desnu stranu", kazala je ona tada tvrdeći da je pucnjava naknadno "inscenirana".

Advokatica Vasić je ocijenila i da je prvostepeni sud pravio konstrukcije u vezi smrti Kovačevića, a da vještaci tvrde da je nađen u neprirodnom položaju sa rukama iza leđa i da nema dovoljno krvi.