Crna hronika

Dvojica državljana BiH i Egipćanin osumnjičeni za krijumčarenje migranata

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri lica koja ih tereti za krijumčarenje egipatskih migranata i njihov prevoz iz BiH u pravcu Hrvatske i zemalja EU.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos

Optuženi su državljanin Egipta Ahmed Gabir Mahmud Fetalah, koji je u pritvoru, te državljani BiH Alan Duraković i Amir Bakrač, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su kao pripadnici organizovane grupe, formirane radi krijumčarenja lica i sticanja protivpravne imovinske koristi, organizovali krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Egipta, koji su boravili u BiH, s ciljem njihovog prevoza prema teritoriji Hrvatske i zemljama EU, što je suprotno važećim zakonima u BiH.



U optužnici je navedeno da su se optuženi, prema unaprijed dogovorenim ulogama, angažovali na krijumčarenju i prevozu najmanje 15 državljana Egipta koje su dovezli sa područja Bihaća na riječnu granicu BiH i Hrvatske na Savi, gdje su im osigurali gumene čamce da se prebace u Hrvatsku i na taj način na područje EU.

U toj namjeri spriječili su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske koji su ih otkrili na obali rijeke i uhapsili.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tagovi