• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada prihvatila da pomogne i firmama koje su radile smanjenim kapacitetima

Autor mondo.ba

Vlada Republike Srpske prihvatila je zahtjev Privredne komore Republike Srpske da se omogući isplata najniže plate sa doprinosima i preduzećima koja su, usljed širenja virusa korona, radili smanjenim intenzitetom.

 Vlada RS pomoć privrednicima koji su radili smanjenim kapacitetom Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Do sada je pomoć bila predviđena za privredna društva kojima je zbog odluka Štaba za vanredne situacije zabranjen rad u martu i/ili aprilu.

"Naime, nadležna ministarstva su dužna da, između ostalih, utvrde i spisak pravnih lica i preduzetnika koji su u ovom periodu potpuno prestali sa radom, prestali sa radom u periodu koji je kraći od 01.04 - 30.04.2020. godine (navesti period prestanka), djelimično prestali sa radom (razgraničiti poslovne jedinice u okviru jednog privrednog društva, navesti da li je prestao u cjelosti ili djelimično (navesti koja PJ, i sl.) ili navesti djelatnost koju ne obavlja), kojima je smanjen obim poslovanja (sa procentom smanjenja u odnosu na isti period u 2019. godini), kao i pregled prihoda u prva četiri mjeseca 2020. godine. Za sva pravna lica i preduzetnike potrebno je i navesti podatak o broju zaposlenih koji aprilu nisu bili angažovani," navedeno je u saopštenju Privredne komore Republike Srpske.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske pripremilo je obrazac na osnovu kojeg će pravna lica i preduzetnici prijaviti u kom obimu su smanjene poslovne aktivnosti, kako bi im za april bilo omogućeno korištenje sredstava predviđenih za ublažavanje ekonomskih posljedica krize, shodno članu 13. i 14. Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti Covid 19.

"Privredna komora Republike Srpske poziva sva privredna društva, kojima je bio dozvoljen rad u aprilu, a koja su radila smanjenim kapacitetima, da ispune obrazac i dostave ga nadležnim ministarstvima. Ovom mjerom Vlada Republike Srpske pokazala je spremnost da se privredi Srpske, u ovom trenutku, pruži značajna podrška za prevazilaženje postojeće krize," zaključuju u Privrednoj komori RS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zabrinut

Dal ce vlada pomici za isplatu plata i onima koji ne rade ni u maju(ugostitelji,frizeri i drugi)

MONDO REPORTAŽE