• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mala privreda ''pod ključem'': Ako se nastavi ovako, biće katastrofa

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Raspitali smo se kako se bez mušterija i posla snalaze mali privrednici, zanatlije i drugi koji rade u sektoru koji trpi direktnu ekonomsku štetu zbog situacije povezane sa virusom korona.

 Privrednici u RS koronavirus Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Epidemija korona virusa i stanje koje je prouzrokovala ima ogroman uticaj na ekonomiju u Republici Srpskoj. Već nedjeljama mnoga preduzeća ne rade, a najviše su pogođeni zanatlije i mali privrednici čija zarada zavisi od svakodnevnog pružanja usluga ili prodaje.

Tatjana, vlasnica frizerskog salona u Banjaluci kaže da od 14. marta nema nikakva primanja jer je morala zatvoriti salon.

“Zakup za prostor je za sada odgođen, dok salon ne počne sa radom. Svi ostali računi stoje, treba ih platiti na vrijeme, doprinosi od marta će ići na teret države, a za april mi za sada ništa nije poznato jer se još ne zna do kad nećemo raditi. Sve ostale troškove još uvijek moramo plaćati redovno. Radnici će navodno dobiti minimalac od države, a ja kao poslodavac nemam pravo na minimalac iako sam sama u salonu i jedini radnik.''

Ekonomija u doba korone

Predrag Tošić, vlasnik pekoteke “Zakuvaj krofne” dijeli zabrinutost zbog aktuelnog stanja. U svojim radnjama zapošljava osam radnika,  isplatio je platu za mart, a šta će biti u aprilu - nije moguće predvidjeti.

“Ne znam uopšte šta će se desiti u aprilu. Očekujem, naravno, neku pomoć države jer sami ne možemo izaći na kraj sa ovom situacijom. Problem je u tome što mi ne radimo dugo. Radimo svega par mjeseci i nismo mogli prikupiti neka novčana sredstva. Što se mene tiče mi bismo plate isplatili uredno da imamo novaca na računu, međutim, novaca nemamo, tako da neće biti ni plate jer nemamo nikakav priliv sredstava i nemamo nekih ušteđevina da bismo mogli to da ispoštujemo. U dogovoru sa vlasnicima poslovnih prostora ne plaćam zakup za prostor dok ne prođe ova situacija. Imamo informaciju da će Vlada za mart uplatiti doprinose za radnike, što je odlično, a šta će biti u aprilu, još ne znamo," pojasnio je Tošić, te dodao da je jedino rješenje koje vidi u pomoći države.

Nenad Borojević, vlasnik servisa mobilnih telefona, je ''sam svoj gazda'' što ga kao i mnoge iz sektora servisa i usluga stavlja u nezgodan položaj. Žali se da ni prošli, a ni ovaj mjesec nije zaradio ništa.

“Jedini sam radnik u servisu, ali situacija je generalno katastrofalna. Treba platiti sve troškove, a priliva novca nije bilo ni prošli ni ovaj mjesec i ako se nastavi ovako biće katastrofa”, rekao je Borojević za Mondo.

U drugom gradovima je slična situacija iako poslovanje nije zabranjeno. Vlasnica jednog butika u Gradišci kaže da njima nadležni nisu zabranili rad, ali je radno vrijeme skraćeno.

“Nemamo kome prodati robu, kada nema nikog na ulici...Bili smo svi, zbog nedostatka posla, zatvorili ali sad opet polako počinjemo sa radom jer nas tjeraju obaveze prema radnicima, kirija i komunalije. Najveći problem je što nemamo kupce. Nema svadbi, krštenja i izlazaka pa ljudi i nemaju previše razloga za kupovinu odjeće. Kupuje se samo po marketima i apotekama osnovno. Trenutno imamo još veće troškove jer smo dobili rješenje da moramo angažovati firme koje vrše dezinfekciju lokala, pa nam je to dodatni trošak jer smo inače to sami radili," istakla je naša sagovornica.

Kako će Vlada pomoći privrednicima?

Vlada Republike Srpske i Republički štab za vanredne situacije donijeli su set odluka i mjera za podršku privredi sa ciljem ublažavanja posljedica uticaja koronavirusa.

Početkom nedjelje Vlada RS je najavila da će Fond solidarnosti Republike Srpske preuzeti isplatu poreza i doprinosa na martovske plate oko 40.000 zaposlenih za koji su najviše ugroženi stanjem izazvanim epidemijom virusa korona.

Ministarstvo finansija je saopštilo da se pomoć odnosi na djelatnosti kao što su trgovina, saobraćaj i skladištenje, ugostiteljstvo i ostale uslužne djelatnosti, a biće isplaćeni doprinosi za lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti.

Sve mjere za podršku privredi pročitajte OVDJE. 

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE