• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deset mjera Vlade FBiH: Privrednicima na raspolaganju 400 miliona KM

Autor SRNA

Vlada Federacije BiH usvojila je danas Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom virusa korona.

 Deset mjera Vlade FBiH: Privrednicima na raspolaganju 400 miliona KM Izvor: Fena/Almir Razić

"Zakon predviđa 10 mjera, a za njegovu realizaciju biće potrebno uraditi rebalans budžeta", rekao je u Sarajevu premijer FBiH Fadil Novalić nakon sjednice Vlade.

On je istakao da je najbitnije sačuvati radna mjesta, te da će doprinosi biti iz budžeta plaćeni za sve radnike u realnom sektoru.

"Iz primjene su izuzeti javni i finansijski sektor. Zakonom osiguravamo dodatna sredstva kantonima i opštinama kroz preraspodjelu sredstava", izjavio je Novalić.

Sva sredstva koja dobiju, istakao je Novalić, opštine i kantoni moraju preusmjeriti na saniranje posljedica izazvanih epidemijom virusa korona.

"Razvojnoj banci dajemo depozit od 80 miliona maraka za uspostavu garantnog fonda kao mjeru podrške za održavanje likvidnosti malih i srednjih preduzeća. Ovaj pristup primjenjuju skoro sve zemlje u regionu i EU, jer se sredstva garantnog fonda multipliciraju, pa će za malu i srednja privredu biti na raspolaganju 400 miliona maraka", rekao je Novalić.

On je rekao da će Vlada svim građanima koji ostanu bez posla zbog epidemije isplaćivati zakonom propisane naknade putem biroa za zapošljavanje.

Poslodavci: Mjere predstavljaju napredak, ali nedovoljne

Udruženje poslodavaca Federacije BiH smatra da mjere za podršku privredi, sadržane u Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, predstavljaju izvjestan napredak u odnosu na ranije donesene mjere, ali su još nedovoljne pogotovo kada se porede sa najavljenim mjerama Vlade Republike Srpske i donesenim mjerama u zemljama regiona.

"Udruženje poslodavaca pozdravlja odluku Vlade Kantona Sarajevo da uplati minimalne plate za mart svim radnicima u firmama kojima je odlukama kriznih štabova zabranjen rad", saopšteno je iz ovog udruženja.

Poslodavci pozivaju vlade drugih kantona i opština, da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima kroz aktivne ekonomske mjere, pomognu u očuvanju radnih mjesta i privrede.

Poslodavci insistiraju na hitnom usvajanju mjera koje je Udruženje predložilo 29. marta, te dodaju da ove mjere, između ostalog, uključuju hitno potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma sa Vladom FBiH i sindikatom.

"Ovim hitnim sporazumom, tokom njegovog trajanja, zabraniće se otpuštanje radnika, uvesti institut čekanja, regulisati pitanje godišnjih odmora zaposlenih, regulisati rad od kuće, smanjiti plate onima za čijim radom privremeno ne postoji potreba, ali ne manje od minimalne plate. NJime će se smanjiti plate u javnom sektoru 20 odsto, kao i regulisati obaveza poslodavca da isplati plate u dogovorenom iznosu i precizno definisati refundiranje dijela plata od strane države", istaknuto je u saopštenju.

Poslodavci upozoravaju da, ukoliko sindikat ne pristane na potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma, u tom slučaju treba donijeti lex specialis, kojim trebaju biti regulisana ova pitanja.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE