• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CB BiH: Korištenje deviznih rezervi moglo bi dovesti do mnogo veće krize

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Predstavnici Centralne banke BiH (CB BIH) komentarisali su danas pozive, prije svega vlasti u Republici Srpskoj, za smanjenje obaveznih rezervi banaka sa deset na pet odsto i “oslobađanje” dijela deviznih rezervi.

 Centralna banka BiH devizne rezerve Izvor: MONDO/Samir Cacan

U CB BiH su ocijenili da bi to moglo da dovede do dublje i dugotrajnije krize.

Takođe, u odgovoru za Mondo naveli su da u ovom trenutku najviše što mogu je da razmotre smanjenje stope obavezne rezerve, ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za finansiranje javnih programa.

"Od izuzetne nam je važnosti adekvatno upravljanje deviznim rezervama CBBiH, sa akcentom na sigurnost ulaganja, zbog očuvanja aranžmana valutnog odbora. U tom smislu, domaća valuta (KM) je stabilna i uživa potpuno povjerenje i na taj način CBBiH najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i finansijkog sistema, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak," istakli su u CB BiH.

Možda će vas zanimati

Posebno su se osvrnuli na učestale javne pozive za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH.

"To bi moglo dovesti do mnogo veće i trajnije krize. Poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu. Napuštanje ili narušavanje valutnog odbora imalo bi katastrofalne posljedice po finansijsku i ekonomsku stabilnost i perspektive razvoja BiH. Pala bi vrijednost domaće valute, došlo bi do dodatnog osiromašenja ljudi, raširio bi se osjećaj nesigurnosti," naveli su u odgovoru za Mondo iz CB BiH.

Oni ističu da institucije u BiH u okviru svojih mandata, nastoje osigurati povoljne finansijske aranžmane u okviru kojih bi se mobilizovala domaća i međunarodna bankarska sredstva kojih na tržištu ima u velikim iznosima.

"Višak rezervi na računu kod CBBiH koji je na raspolaganju bankama krajem marta iznosi 2,45 milijardi KM. Radi se o novcu koji pripada bankama, i u krajnjem, njihovim deponentima. Svi zajedno dužni smo čuvati vrijednost i likvidnost sredstava koje su naši građani i privreda povjerili bankarskom sistemu. Raspoloživost i vrijednost tih sredstava uslov su našeg opstanka. Najviše što CBBiH u takvim uslovima može učiniti u okviru svog mandata je razmotriti smanjenje stope obvezne rezerve, ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za finansiranje javnih programa. Ako se pojavi takva situacija, budite sigurni da ćemo to i učiniti," poduvkli su u CB BiH.

Napominju da Centralna banka redovno snabdijeva komercijalne banke gotovim novcem, u skladu sa zahtjevima.

"Gotovog novca u opticaju ima dovoljno, u što su se uvjerili i naši građani. Evidentno je da građani koriste i druge vidove plaćanja, kao i činjenica da su depoziti stabilni. Takođe, u ovim vanrednim okolnostima, prioriteti su nam obezbijediti potpuno nesmetano funkcionisanje međubankarskih poravnanja u platnom sistemu," rečeno je u CBBiH.

Takođe, naveli su i da CB BiH radi u standardnom radnom vremenu i da su u potpunosti usklađeni sa radom korespondentnih ino banaka i radom platnih sistema.

"U skladu sa svim navednim napominjemo da je CBBiH uvijek sve zaprimljene naloge deponenata realizovala u za to redviđenom roku," dodali su.

Podvukli sui da svako, kada god poželi, može svoje KM zamijeniti za evre i da mu to garantuju.

"Da bi to mogla garantovati, CBBH mora biti sigurna da će moći povući svoja sredstva upPotpunosti i na vrijeme kada joj zatrebaju, odnosno kada građani to žele. Ukoliko bi se ulaganja centralne banke vršila u vrijednosne papire niže kvalitete, ne samo da je to protiv propisa, već bi to značajno smanjilo vjerodostojnost cijelog Sistema," zaključili su u CBBiH.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE