• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ako privreda stane nema nam pomoći"

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Ministar finansija RS Zora Vidović naglasila je danas za je jedini izlaz iz kroze koja je tek počela izmjena Zakona o Centralnoj banci BiH.

 "Ako privreda stane nema nam pomoći" Izvor: Srna/Milenko Šukalo

"Ono što bi BiH izvadilo iz krize je izmjena Zakona o centralnoj banci. Ovog momenta Centralna banka ima deviznih rezrevi 850 miliona maraka.Trebalo bi da ona otkupi dionice od entiteta i "upumpa" novac u budžet kako bi se pomoglo privrednicima", istakla je Vidovićeva.

Naglasila je da ne postoji zemlja zahvaćena virusom korona u kojoj ne reaguje centralna banka, osim BiH.

Prema njenim riječima, Srpska je trenutno u situaciji da se mora zaduživati, ali ni to nema gdje.

Možda će vas zanimati

"Imamo određene naznake od Svjetske banke i MMF-a da će određena sredstva biti dostupna za BiH, u četvrtak ćemo uputiti prema Vladi RS da očekujemo zaduženje u Svjetskoj banci" naglasila je Vidovićeva.

Kako je rekla, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredno stanje, entiteti se pune u skladu sa prikupljenim prihodima, ali budžet BiH se puni po planu, što bi u ovakvim momentima takođe trebalo promijeniti.

"Mi ćemo i dalje prozivati da se Zakon o Centralnoj banci i Zakon o budžetu BiH izmijeni, jer moramo ukazati na stanje u BiH. To su naše pare koje stoje vani i ne mogu se koristiti, a iznad su rezerve koju Centralna banka ima", objasnila je Vidovićeva.

Istakla je da je finansijska situacija u Srpskoj stabilna, da je budžet stabilan, te da su isplećene sve obaveze u martu, te da je namjera da tako i ostane.

"U prvoj polovini marta prihod od direktnih poreza veći je za 17 odsto u odnosu na isti period lani, ali je za 20 odsto manji u drugoj polovini marta. Prioritet nam je da sačuvamo stabilnost budžeta, ali i da pomognemo privredi i ne dozvolimo da se bilo koji privredni subjekt ugasi", rekla je Vidovićeva.

Kako je već ranije rečeno, u martovskoj plati će, za one kojima je zabranjen rad, za radniek biti uplaćeni porezi i doprinosi. Za april, kako je rekla ministar finansija Srpske, ambicija je da se isplati minimalna plata sa doprinosima.

"Ako neki poslodavac može i želi na tu minimalnu platu da radnicima isplati još neki iznos, mi svakako pozdravljamo takvu odluku", rekla je Vidovićeva.

Kako je dodala, očekivati je i probleme u industriji, jer fabrike koje rade za izvoz neće moći da izvoze, isto tako i oni koji uvoze sirovine već imaju određene probleme.

"Sagledaćemo stanje u industriji, tako da ćemo u aprilu sve to obuhvatiti, pored svih ovih mjera obezbjedićemo minimalne plate i doprinose. Samo za budžetske korisnike i troškove za budžet je potrebno 200 miliona maraka mjesečno, za privredu još ne znamo, osim za ove koji trenutno ne rade, ali i te informacije ćemo imati. Svjesni smo da ako privreda stane nama ništa više ne može pomoći", zaključila je Vidovićeva.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Sacuvaj Boze da ovi nasi lopovi negdje zarade pare znaju sebi trpati u dzepove a kad treba drzavi zaraditi onda nista nego kredit.bagra nesposobna

MONDO REPORTAŽE