mjere Republickog staba za vanredne situacije

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, saopšteno je u Vladi RS.

Izvor: Vlada RS

Kako su naveli, u cilju prevencije širenja virusakorona na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva do 13. aprila 2020.godine zabranjuje/u se:

1) sva javna okupljanja,

2) rad svimugostiteljskim objektima za ishranu i piće,

3) rad trgovinama, izuzev subjekataiz tačke 2. i 3. ovog zaključka,

4) rad fitnes centrima (fitnes, bodi – bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),

5) rad bazenima, „wellness“ i spa centrima posebno i u sklopu ugostiteljskih objekata za smještaj,

6) rad dječijim igraonicama,

7) rad privatnim stomatološkim ambulantama,

8) rad priređivača igara na sreću,

9) rad sportskih organizacija i škola sporta, te treninga i organizovanja takmičenja za sportiste svih kategorija i

10) obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela).

Kako su dodali, do 13. aprila se ograničava rad od 7 do 18h:

1) trgovinama na veliko,

2) trgovačkim centrima, u kojima mogu raditi samo trgovine prehrane/robe široke potrošnje, apoteke, poljoprivredne apoteke, trgovine bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, keramikom i boja i lakova ako se nalaze u trgovačkom centru,

3) trgovinama prehrane/robe široke potrošnje,

4) trgovinama stočne hrane,

5) subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda),

6) subjektima koji vrše dostavu hrane ako su registrovaniza obavljanje tedjelatnosti,

7) javnim kuhinjama je dozvoljen rad preko šaltera, bez usluživanja/posluživanja u objektima,

8) apotekama i poljoprivrednim apotekama i

9) benzinskim pumpama i plinskim pumpnim stanicama zadio pumpe i stanice u kojem je smješten prodajni objekat, a bez vremenskogograničavanja rada kada je u pitanju prodaja goriva, drugih naftnih derivata i plina.

Možda će vas zanimati

Kako dalje navode, do 13. aprila ograničava se rad od 7 do 15 h:

1) trgovinama bijelom tehnikom, vodomaterijalom i sanitarijama, građevinskim materijalom, auto dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, elektromaterijalom, keramike i boja i lakova.

2) tržnicama na veliko, tržnicama na malo (pijace) i stočnim pijacama.

 Istakli su da, ugostitelji koji posluju u  ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića mogu pružati  samo gostima kojima pružaju uslugu smještaja.

Naglasili su da, su  svi subjekti iz  tačaka 2., 3. i 4. ovog zaključka dužni  organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU "Institut za javno zdravstvo Republike Srpske"  za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti  na radnom mjestu.

Naveli su da su Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni organizovati svoj rad kako slijedi:

1) u svim organizacionim jedinicama republičkih organa uprave i organa jedinica lokalne samouprave i ostalih subjekata koji vrše javna ovlaštenja organizovati rad sa minimalnim brojem potrebnih izvršilaca na licu mjesta, a ostala lica uputiti na rad od kuće,

2) na ulazu u sve službene prostorije organa iz ove tačke koje pružaju usluge građanima ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru,

3) održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje 1 metar, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene.

 Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

 Jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, donesu  restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene  ovim zaključkom.

 Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave, te pravna lica koja vrše javna ovlaštenja dužna su, u slučaju donošenja akta ili izmjena u načinu rada bez odlaganja dostaviti izvještaj o istom Stručno-operativnom timu formiranom za potrebe Republičkog štaba za vanredne situacije.

Naglasili su da se  ovim zaključkom stavlja  van snage Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) od 17.03.2020 godine.

Dodali su da Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader