• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li gorivo "oboriti" i ostale cijene u RS?

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Iako je posljednih dana zabilježen značajniji pad cijena goriva, ekonomisti smatraju da se to neće odraziti i na pojeftinjenje velikog broja proizvoda i usluga. U udruženjima za zaštitu potrošača imaju drugačiji stav.

 Cijene goriva Banjaluka Republika Srpska Cijene namirnica Srpska Izvor: Guliver/GettyImages/iStock/GettyImagesPlus/Kwangmoozaa

Podsjećanja radi, entitestske vlasti u BiH nedavno su donijeli uredbe kojim su ograničene marže distributerima nafte i naftnih derivata u maloprodaji. Tako su npr. marže na gorivo u Srpskoj u veleprodaji ograničene na 0,06 KM po litri, a u maloprodaji na 0,25 KM, pa je cijena ovih energenata na pojedinim pumpama i 1,5 KM za jedan litar.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar iz Banjaluke, za Mondo kaže da se nove cijene goriva neće dugo zadržati i da će se kad prođe kriza sa koronavirsom ponovo vratiti na prethodni nivo.

"Kada je riječ o smanjenju ostalih cijena mislim da do toga neće doći. Možda jedino u slučaju konkurentskih firmi kao što je bio slučaj sa pojedinim benzinskim pumpama", podvukao je Duduković.

Nedeljka Ilijić iz Udruženja potrošača "Oaza" smatra da bi nakon pojeftinjena goriva trebalo da budu umanjene bar cijene osnovnih životnih namirnica.

"Kako znaju odreagovati kada gorivo poskupi sada treba isto tako kada su cijene znatno niže. Nisam sigurna da će se to zbog trenutne situacije i dogoditi imajući u vidu da je na snazi odluka da se ne povećavaju cijene namirnica prije pandemije", rekla nam je ona.

I izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić je mišljenja da bi nakon pojeftinjenje goriva trebalo da "padnu" i sve ostale cijene.

"Mnogo stvari zavisi od cijena goriva i prevoza što bi trebalo da se reflektuje i na ostale cijene ili bar da ostanu na ovom nivou. Teško je pratiti kako se cijene povećavaju, a s druge strane ni na svim benzinskim pumpama pojeftinjena nisu zaživjela", podvukla je Marićeva.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE