Suzana Gašić za Mondo: Bitno je da građane i ekonomski zaštitimo | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Suzana Gašić za Mondo: Bitno je da građane i ekonomski zaštitimo

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić
Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Suzana Gašić kaže da smo još uvijek u periodu očuvanja zdravlja ljudi i rano je za procjenu gubitaka u privredi. Dodaje da je u maloprodaji je zabilježen povećan promet, a objašnjava zašto je ministarstvo moralo ograničiti cijenu goriva.

Izvor: Ministarstvo trgovine i turizma RS

Ministar trgovine u turizma u Vladi Srpske u pisanom intervjuu za naš portal navela da je neracionalna kupovina izazvala poremećaje na svim tržištima, pa tako i u RS, ali da ministarstvo na čijem je čelu svakodnevno prati stanje na tržištu, te u skladu s tim i reaguje.

Takođe je naglasila da benzinske pumpne stanice nisu adekvatno reagovale na snižavanje cijena barela nafte na svjetskom tržištu, te da je ministarstvo reagovalo donošenjem Uredbe kojom su ograničene marže prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Kolika je procjena štete koje bi mogli pretrpjeti ugostiteljstvo i turizam u RS zbog novonastale situacije sa koronavirusom i na koji način će Ministarstvo pomoći njihovom oporavku?

Budući da smo još uvijek u periodu kada je primarni zadatak očuvanje zdravlja ljudi, preuranjeno bi bilo iznositi procjene o gubicima u privredi. Procjene stanja u privredi vršiće se po završetku epidemije i tada će se moći sagledati koliko je štete koju je privredni sektor pretrpio.

Sigurno je da su turizam i ugostiteljstvo, zbog novonastale situacije, među najviše pogođenim privrednim granama, te da će pretrpiti velike štete zbog pandemije virusa korona. Vlada Republike Srpske već je donijela mjere koje imaju za cilj da se pomogne privrednim subjektima kojima je, odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije ili odlukama gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije, zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestali sa radom zbog posljedica djelovanja pandemije virusa korona na području Republike Srpske.

Mjere Vlade objavljene su u Uredbi sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti COVID-19 („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 35/20).

Pročitajte i ovo

Vlada je Uredbom predvidjela da će se iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske obezbijediti isplata poreza i doprinosa za isplaćenu martovsku platu privrednim subjektima kojima je, odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije ili odlukama gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti.

Pored toga, istom Uredbom je propisano da će se obezbijediti isplata najniže plate, poreza i doprinosa za mjesec april za zaposlene u privrednim subjektima kojima je, odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije ili odlukama gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije, bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestali sa radom zbog posljedica djelovanja pandemije virusa korona.

S ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica nastalih usljed širenja virusa korona, Uredbom su propisane i mjere koje se odnose na: produženje rokova za podnošenje poreskih prijava za različite vrste poreskih obaveza, produženje rokova za plaćanje poreskih obaveza, kao i druge mjere navedene u Uredbi, a koje će se primjenjivati na sve privredne subjekte u Republici Srpskoj.

Kakvi su pokazatelji nivoa potrošnje u trgovini u RS u martu i koliko će kriza i smanjenje zarada uticati na smanjenje potrošnje i koje će biti posljedice?

Trenutno su dostupni podaci o ukupnom prometu u trgovini na malo u Republici Srpskoj za mjesec februar, iz čega je viljivo da je zabilježen rast od 3% u odnosu na januar ove godine. Pokazatelji za mjesec mart biće dostupni po objavljivanju od strane Zavoda za statistiku Republike Srpske, kada će se moći sagledati ostvareni obim prometa u trgovini na malo.

Da li postoji mogućnost da dođe do nestašice nekih proizvoda i koji su to?

Širenje epidemije virusa korona uzrokovalo je određene poremećaje u snabdijevanju tržišta, kako Republike Srpske, tako i susjednih zemalja, usljed otežanog protoka robe na državnim granicama, kao i u međusobnoj trgovini sa zemljama Evropske unije.

Pojava neracionalne kupovine i stvaranja zaliha u domaćinstvima, u kombinaciji sa otežanim i usporenim snabdijevanjem iz uvoza uzrokovalo je poremećaje na svim tržištima u okruženju, pa tako i u Republici Srpskoj. Ministarstvo trgovine i turizma, u okviru svoje resorne nadležnosti, prati stanje na tržištu Republike Srpske i ostvaruje svakodnevnu komunikaciju sa lokalnim zajednicama.

Ono što je trenutno primjetno je da postoji povećana potražnja kada su u pitanju zaštitne maske i rukavice. Ministarstvo je u svakodnevnoj komunikaciji i sa nosiocima snabdijevanja u Republici Srpskoj, te će, na osnovu svih prikupljenih podataka, koristiti mehanizme iz svoje resorne nadležnosti kako bi posljedice izazvane epidemijom virusa korona bile što manje po tržište Republike Srpske.

S obzirom da trgovine široke potrošnje rade tokom vanrednog stanja, da li su preopterećeni radnici u trgovinama i da li je ministarstvo izdavalo neke preporuke poslodavcima u vezi toga?

Širenje epidemije izazvane korona virusom prouzrokovalo je otežano funkcionisanje svakog sektora, a svakako da je veliki dio tog tereta i na radnicima zaposlenim u trgovinama.

Svi privredni subjekti kojima je odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije ili odlukama gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije dozvoljen rad za vrijeme trajanja epidemije izazvane virusom korona u Republici Srpskoj imaju obavezu da svoje radno vrijeme i rad u objektima prilagode mjerama koje su navedene u tim odlukama, kao i preporukama propisanim od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U tom smislu, i rad u trgovinskim objektima treba da bude prilagođen propisanim mjerama i preporukama.

Da li je bilo neophodno da ministarstvo ograniči maržu na gorivo i da li bi prema nekim procjenama došlo do rasta njegove cijene na domaćem tržištu da to niste učinili. Da li to znači da su distributeri prije ograničavanja iskorištavali niske cijene nafte na svjetskom tržištu?

U proteklom periodu došlo je do značajnog sniženja cijena barela nafte na svjetskom tržištu, te u tom smislu i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata.

Međutim, ovakav trend nije u potpunosti praćen na benzinskim pumpnim stanicama u Republici Srpskoj, odnosno nisu bila zabilježena odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata, zbog čega je Ministarstvo trgovine i turizma, kao resorno nadležno, preduzelo mehanizme u okviru zakonskih ovlaštenja i, na osnovu odredbi Zakona o regulisanju cijena, Vladi Republike Srpske predložilo Uredbu kojom se ograničava marža prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

Donošenje ove Uredbe ima za cilj zaštitu potrošača od nerealnog utvrđivanja cijena naftnih derivata, kako bi se prevazišla trenutna situacija izazvana epidemijom virusa korona u kojoj je, pored zaštite zdravlja građana, bitna i njihova ekonomska zaštita.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zabrinut

A sta ce biti s platama aki se ne bude radilo u maju u granama koje su najvise pogodjene.

MONDO REPORTAŽE