• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vidović: Vlada isplaćuje aprilsku platu i doprinose. Nemojte manipulisati!

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Ministarka finansija RS Zora Vidović kazala je, nakon sjednice Vlade RS, da će se iz Fonda solidarnosti RS isplatiti minimalne plate za april, te porezi i doprinosi za sve koji i dalje ne rade po odluci republičkog ili lokalnih štabova.

 vlada isplaćuje aprilsku platu  Izvor: Srna/Milenko Šukalo

Tu, kako je navela Vidović, spadaju  trgovine, ugostitelji, zanatske djelatnosti , ali i svi koji su prestali sa radom zbog otežanih uslova.

"Njima nije bio zabranjen rad, ali su morali da prestanu jer imaju ili veiku zalihu koju ne mogu da prodaju, ili nemaju sirovine ili radnika …Dakle oni koji su smanjili obim posla ili gotovo prestali sa radom," kazala je Vidović.

Ona je istakla da to “neće biti lako” uraditi.

"Uvijek se pojave oni koji žele da manipulišu ili da to ostvare na nekorektan način. Nadamo se da će naši privrednici izbjegavati da nešto zloupotrebljavaju," rekla je Vidović.

Navela je i da su nadležna ministarstva zadužena da sačine spiskove onih koji nisu radili odlukama štabova ili su prestali sa radom zbog otežanih uslova. Ti spiskovi moraju biti validni, ovjereni i dostavljeni Poreskoj upravi RS.

Možda će vas zanimati

Što se tiče izmirenje obaveza za mart, Vidović je podsjetila da će za sve one kojma je u drugoj polovini marta bio zabranjen rad, doprinosi biti isplaćeni iz Fonda solidarnosti za obnovu RS.

"Nije bilo moguće to već platiti, jer je rok za podnošenje prijava do 30. aprila. U toku aprila ćemo znati ko je podnio prijavu i koliki je dio koji mora da plati Fond solidarnosti RS. Očekujemo u idućoj sedmici da će se izvršiti uplata," dodala je ministarka finansija.

Istakla je i da je Vlada RS isplatila ukupan budžet za penzije za mart od 62,5 miliona maraka, te da se one već mogu podići u bankama i poštama.

Na današnjoj sjednice Vlade RS donesena je uredba sa zakonskom snagom, koja će biti upućena predsjednici RS Željki Cvijanović na usvajanje.

Odnosi se na odlaganje podnošenja poreskih prijava za sve obaveze po završnom računu, a koja je produžena do kraja aprila, odgađanje rokova za plaćanje poreza na dobit, naknade za šume, protivpožarne naknade i određene takse.

Takođe, smanjen je paušalni iznos za male privrednikesa600 maraka, na 240 KM u 2020. godini.

Za poreske obveznike koji imaju rješenje o reprogramu poreskih obaveza, uveden je moratorijum na plaćanje do 30. juna.

Donesena je i uredba za priređivače igara na sreću, koji neće morati plaćati paušal po aparatu za igre na sreću za period kada nisu radili.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE